TANTSUPOISIST LAULJAKS ⟩ Imre Saarna: nad lihtsalt surusid mulle mikrofoni suu ette ning ütlesid: «Laula!»

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Imre Saarna
Imre Saarna Foto: The Beat

Laval naisi hullutav Imre Saarna räägib sellest, kuidas temast tegelikult laulja sai ning miks ta rambivalgust nii väga armastab. Nädala sees kunstiga tegelevast kontorirotist saab nädalavahetustel tõeline show-täht.

Imre Saarna oli aastaid tagasi show-tantsija kruiisilaevadel ega teadnud isegi, et laulda oskab. Nii pidas ta seda ametit lausa 15 aastat.

Kui aga üks lauljatest oli äkitselt haigestunud, otsustati mingil veidral moel just Imre teda asendama panna. «Ükspäev keegi oli puudu ja siis lihtsalt pandi mikker nina alla. Kaks aastat oli nii kohutavalt piinlik, sest enda arust ei osanud ma laulda,» on ta üsnagi enesekriitiline.

Kriitikat jagub tal tänaseni, sest tema meelest saab alati parem olla. «Mul on siiani alles üks video, mis on kõige esimesest esinemisest lauljana ning mida ma pole siiani julgenud vaadata, aga võibolla ma kunagi vaatan,» naerab ta ja selgitab, et tol ajal olid laevadel heliga üsna kehvad lood. «Mingeid kõrvamonitore sul polnud, kõlarid olid selja taga, helimees kuulis üht, mina teist, seega kardan, et midagi head see ei olnud.»

2011. aastal otsustas ta aga osa võtta saatest «Eesti otsib superstaari» ning jõudis isegi finaali. Juba siis ütles ta, et tunneb, nagu kuulukski lavale. Just sellel hooajal võitis eestlaste südame ka Liis Lemsalu.

Lauljaks Imre õppinud ei ole, kuid siiski on tema kaverbänd üsnagi populaarne, eriti naiste seas. Võibolla on asi tema pikaaegses kogemuses show-tantsijana, mis on andnud tohutu enesekindluse ja oskuse end laval müüa.

«Margus Unt oli kruiisilaeval meile helitehnikuks ning utsitas mind ühendust võtma Toomas Leisiga, et teha oma bänd ja nii The Beat sündiski,» kirjeldab ta, kuidas sai alguse ansambel The Beat.

Leis oli Imrele ka täiesti tuttav mees, nad olid õppinud Võrus koolis paralleelklassides. Leisi tunneb enamik eestlasi ajast, kui ansambel Ummamuudu oli väga popp. Selles ansamblis oli ta nii laulja kui ka bassimees. No kes siis ei teaks laulu «Kõnõtraat?»

«Mul oli kindel mõte teha tantsumuusika bändi ja esimene esinemine oli ühes pulmas ja see läks päris hästi,» meenutab Imre seda aega muigega.

Võib ju mõelda, et tegu on kõigest järjekordse kaverbändiga, kes laulab teiste lugusid, kuid tegelikult on ansamblis iga pilli taga väga andekad muusikud. Tavalise süldibändiga, nagu Kurjad Plaanid või Hellad Velled, seda ikka võrrelda ei saa.

Laulud, mida The Beat esitab, on kõik Imre enda valitud, sest kui lugu tema jalga tatsuma ei pane ja tal on laval igav, paistaks see tema sõnul juba kaugelt silma.

Kuigi muusika ja laulmine pole tema töö, vaid hobi, ei oska ta siiski oma elu selleta ette kujutada. Igapäevaselt tegeleb ta graafilise disainiga ning nädalavahetusel lavale saamine annab talle uueks nädalaks sisse uue eluvaimu. «Kui ma teeksin ainult kontoritööd, siis ma oleks vist õnnetu,» lisab Imre.

Aga nii nagu igal koosseisul, on ka neil juhtunud väga veidraid seikasid. Imrel on kombeks esinemisele kohale minna alati viimasel minutil, et laadida energiat, mida siis laval publikule jagada. Tundidepikkune ootus tagaruumis enne esinemist tõmbab motivatsiooni tema sõnul rohkem alla.

Kord oli aga nii, et kui tema lõpuks kohale jõudis, oli bänd juba laval esinemas. «Kellaaeg oli kokku lepitud, tulen viimasel minutil kohale ja sõidan otse lava taha ning kuulen, et bänd juba mängib ja keegi nagu laulab ka. Lähen siis lavale ja kõik vehivad mulle, et tule nüüd laulma,» kirjeldab ta suurt segadust.

Imrel polnud isegi lavariietust veel seljas, täpselt nii, nagu ta kodust välja astus, pidi ta ka esinema hakkama. «Nad olid mängimas juba neljandat või viiendat lugu, sest ürituse korraldaja palus varem alustada, sest ilm oli kehva ja keegi ei jaksanud oodata,» rääkis Imre. Ta selgitas, et bändile oldi kõvasti survet avaldatud, et nad kiiresti mängima hakkaksid ning rahvale sooja sisse saaksid.

«Nad mängisid lugusid, mida keegi enam-vähemgi tundis ja laulda oskas ning mina mõtlesin, mis kuradima bänd see on,» naerab ta.

Eelkõige esineb The Beat pulmades ja muudel suurematel eraüritustel, avalikke esinemisi on neil vähe. Hiljuti tulid nad välja ka uue kaveriga, mis paneb tõepoolest jala tatsuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles