ARVAMUS ⟩ Rahumeelse vanemluse mentor Tanel Jäppinen: minu vaimne ja emotsionaalne tervis on minu enda vastutus

Heveli Tuisk
, REPORTER-TOIMETAJA
Copy
Tanel Jäppinen.
Tanel Jäppinen. Foto: Erakogu

Rahumeelse vanemluse podcast'i saatejuht ning sertifitseeritud vanemlusmentor Tanel Jäppinen jagab nõuandeid, kuidas saada oma vaimne tervis paremasse seisu, et ka suhtlus lastega muutuks paremaks.

«Minu vaimne ja emotsionaalne tervis on minu vastutus,» räägib Tanel Jäppinen, kes püüab suunata vanemaid paremale koostööle. Praegusel suurte raputuste ajal on tema sõnul ülioluline, et me kõik hoolitseksime teadlikult enda vaimse võimekuse ja heaolu eest. «Vanematena on see veelgi olulisem, kuna meie lapsed ja nende vaimne tervis sõltub nii palju meie omast,» lisab ta.

Ta palub inimestel mõelda välja midagi, mis on neile tähtis ja aitaks vaimse tervise paranemisele kaasa. Jäppinen pakub välja ka mõned variandid: 30 minutit aega iseendale, regulaarne trenn, looduses jalutamine, tervislik toitumine ja hea uni.

«Ära suru tundeid alla ega ignoreeri neid. Emotsioonid on kogemiseks. Aktsepteeri neid, koge neid ja kui on õige aeg, siis lase neil minna,» soovitab mees, kelle sõnul tuleks emotsioone tundma õppida.

«Ingvar Villido on öelnud, et emotsioonid ja mõistus on omavahel pöördvõrdelises suhtes – mida emotsionaalsem olla, seda vähem ratsionaalsed me oleme, ja vastupidi – mida väiksem on emotsioonide mõju, seda rohkem oleme võimelised kasutama oma arukust ja tegema paremaid valikuid. Nii ongi!» lisab Jäppinen.

Lapsevanematel tuleks aga pöörata tähelepanu asjaolule, et lapsed peegeldavad neid. Mentori arvates on ilmselt iga vanem märganud, et kui tema on ärev, siis pole ka lapsel just kõige parem. «See kehtib kõigi puhul – oled sa vanemlusmentor, Briti kuningliku pere liige või tavaline lapsevanem!» ütleb Jäppinen. Tema sõnul on enesesse vaatamine kõige olulisem asi ning see parandavat vanemate ja laste vahelist suhtlust kõige paremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles