Tammsaare pargi ehitussurma kohtusaaga jätkub

Elu24
Copy

Neli aastat tagasi, 2018. aasta sügisel hukkus Tallinna kesklinnas Tammsaare pargi ehitustöödel 42-aastane professionaalne lammutustööline Ain Roosipuu. Ringkonnaprokurör Eneli ­Laurits on veendunud, et Roosipuu kaotas elu sellepärast, et tööandjad eirasid tööohutuse nõudeid. Kohtualused end süüdi ei tunnista ning aastatepikkune kohtusaaga jätkub.

Tammsaare pargis välja kaevatud vana turuhoone keldris toimus 2018. aastal ulatuslik varing. Umbes kolme meetri sügavusel töötanud ehitusmehele varises peale restaureeritava keldri võlvlagi. Hukkumise hetkel juhtis Ain Roosipuu lammutusrobotit Brokk 180, mis tekitab tugevat vibratsiooni ning mille suhtes on tellisvõlvid äärmiselt tundlikud. Roosipuu surma põhjuste uurimiseks algatati kriminaalasi ning juhtumi lahendamisse kaasati ka mõrvarühma uurijad.

Ringkonnaprokurör Eneli ­Laurits on veendunud, et Roosipuu kaotas elu sellepärast, et tööandjad eirasid tööohutuse nõudeid ning õigesti tegutsedes oleks saanud nii varingut kui töömehe hukkumist ära hoida.

Prokuratuur süüdistab kolme ehitusettevõtet ja nende esindajaid ohutusnõuete rikkumises, mis põhjustas 10. septembril 2018 Tallinnas surmaga lõppenud tööõnnetuse.

Kohtualusteks on:

  • üle 40 miljoni eurose aastakäibega OÜ Astlanda Ehitus ja selle projektijuht Margus Randmäe;
  • ligi kuuesaja tuhande eurose aastakäibega OÜ Ehitusekspertiisibüroo ja selle juhatuse liige ja osanik Siim Randmäe;
  • üle kahe miljoni eurose aastakäibega OÜ Lammutusmehed ning selle juht ja omanik Jarmo Rappu.

Kohtualused kinnitavad, et pole süüdi. Nende advokaadid Jaanus Tehver, Erki Kergandberg, Toomas Laanemaa ja Alik Karajev kahtlevad prokuratuuri ekspertiisi õigsuses ning soovivad uut ekspertiisi.

Viimaste tõendite esitamine

10. juunil 2022 toimunud istungil esitles kriminaalmenetlust juhtinud ringkonnaprokurör Eneli Laurits kohtus viimaseid tõendeid.

Prokurör tõi esile ehitusobjekti koosoleku, mis toimus 10. septembril 2018. aastal Astlanda Ehituse ja OÜ Lammutusmehed vahel ning kus lepiti kokku tööde tegemise järjekord ja detailid, töö sisekorra ja ühistegevuste eeskiri ja tegevused, mida eeldatakse ehitusobjektil. Alltöövõtu alustuse koosolekul lepiti kokku ehitusplatsi töötingimused ja kes vastutab operatiivjuhtimise eest.

2018. aasta 20. augustil tehtud tööinspektsiooni tööõnnetuse uurimiskokkuvõte puudutab 10. septembril toimunud tööõnnetust, mille tagajärjel hukkus Ain Roosipuu. Tööinspektsioon on esitanud seisukohad tööõnnetuse raskusastme kohta. Endise turuhoone koosolekul osalesid linna poolt erinevad esindajad: abilinnapea, muinsuskaitse linnaplaneerimise osakonna juhataja, juhtivspetsialist, arhitektid jpt. Koosolekul arutati keldri müüride, seinte ja võlvide lammutamise küsimusi.

Prokuratuur loobus mitmest oma tunnistajast ning ka kaitse loobus teatud tunnistajatest ja tõenditest, mis on kaitseaktis märgitud.

Kohtuistung lükatakse edasi

Kaitse soovib alustada oma tõendite esitamist enda kaasatud asjatundja küsitlemisega, selleks on maaülikooli professor Kaarel Sahk. Sahk peab selleks tööks ohverdama maaülikooli suvepuhkuse ja palub juunisse jäänud istungid tühistada ning määrata uued istungiajad.

Kuna kriminaalasjas ei ole vahi all olevaid isikuid ega muid aegumise teemasid, siis menetluse ja õiguse mõistmise huvid ei määra rolli taotluse avaldamisel. Kaitse seisukohalt on oluline tõendite esitamise järjekord. Soovitakse oodata asjatundjate arvamust.

Kohtuistungit jätkatakse sügisel. Tõendite uurimiseks ja süüdistavate ülekuulamiseks on planeeritud viis istungipäeva. Esimene planeeritud istung toimub 3. oktoobril ning viimane peaks toimuma 9. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles