Roskosmos ähvardas kaaperdada Saksamaa kosmoseuurimise instrumendi (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Saksamaa Max Plancki maavälise füüsika instituudi kosmoseuurimise röntgenseade eROSITA mudel. eROSITA on osa Vene-Saksa kosmoseobservatooriumist Spektr-RG, millel on ka Vene teleskoop ART-XC
Saksamaa Max Plancki maavälise füüsika instituudi kosmoseuurimise röntgenseade eROSITA mudel. eROSITA on osa Vene-Saksa kosmoseobservatooriumist Spektr-RG, millel on ka Vene teleskoop ART-XC Foto: Reiner Zensen/Scanpix

Enam kui 90 miljonit eurot maksnud röntgenteleskoop eROSITA on Vene invasioonisõja tõttu puhkeolekus, kuid Vene kosmoseagentuur Roskosmos teatas nüüd, et plaanib Saksa kosmoseuurimise instrumendi kaaperdada. Kas kosmoses saab olla piraatlust? Venemaa näitab, et saab, vähemalt piltlikult.

Saksamaa Max Plancki maavälise füüsika instituut (MPE) kavandas ja ehitas 2019. aasta juulis kosmosesse saadetud eROSITA uurimisseadme, mille fotod on juba röntgenastronoomias revolutsiooni teinud. Seade suudab kosmosest eristada palju tuhmimaid objekte kui selle eelkäija ROSAT kolmkümmend aastat tagasi, teatab dw.com. 

MPE eROSITA on Venemaa kosmoseobservatooriumi Spektr RG lahutamatu osa, mis asub Lagrange’i punkti L2 lähedal, mis asub Päikese poolt vaadatuna Maa taga. Lisaks eROSITA-le on kosmoseobservatooriumil Spektr RG ka Vene ART-XC teleskoop, mis töötab koos eROSITA-ga. Mõlemad teleskoobid teevad röntgenkiirguse vaatlusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles