FOTOD JA VIDEO Vietnami sõja mõjuvõimas Napalmitüdruku foto sai 50-aastaseks (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
AP fotograafi, Vietnami päritolu Huynh Cong Nick Uti tehtud foto 8. juunil 1972. Lõuna-Vietnami  armee lennuk viskas kogemata napalmi oma sõduritele ja tsiviilisikutele. Foto keskel on alasti üheksa-aastane Phan Thi Kim Phuc, kes sai napalmi tõttu raskelt vigastada
AP fotograafi, Vietnami päritolu Huynh Cong Nick Uti tehtud foto 8. juunil 1972. Lõuna-Vietnami armee lennuk viskas kogemata napalmi oma sõduritele ja tsiviilisikutele. Foto keskel on alasti üheksa-aastane Phan Thi Kim Phuc, kes sai napalmi tõttu raskelt vigastada Foto: AP Photo/Nick Ut, File/Scanpix

Hirmuäratav foto lastest, kes põgenevad surmava napalmirünnaku eest, ei ole muutunud mitte ainult Vietnami sõda, vaid ka 20. sajandit iseloomustavaks pildiks, mis saab nüüd 50-aastaseks. Laste taga on voogav tume suits ning nende nägudel hirm, valu ja segadus. Lõuna-Vietnami armee 25. diviisi sõdurid liiguvad abitute laste seljataga.

8. juunil 1972 Vietnamis Trang Bangi küla lähedal tehtud pilt jäädvustas konflikti, trauma ja valimatu vägivalla, mis nõudis mõnel hinnangul miljoni või enama tsiviilisiku elu.

Ametlikult kannab foto pealkirja «The Terror of War» («Sõjaterror»), kuid seda tuntakse paremini hüüdnime järgi, mis anti foto keskel olevale üheksa-aastasele napalmi tõttu põletada saanud lapsele: Napalmitüdruk, kirjutab cnn.com.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles