Sõda Ukrainas viis Helsingi restoranidest kliendid

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Katajanokkas asuv restoran Bellevue.
Katajanokkas asuv restoran Bellevue. Foto: MIKA RANTA / HS

Soome kolm populaarsemat Vene restorani on suletud ning Katajanokkas asuva Bellevue restorani klientidest on alles vaid pooled. Restoranide surma seostatakse sõjaga Ukrainas.

Helsingin Sanomat kirjutab, et näitlejale ja ettevõtjale Ville Haapasalole osaliselt kuuluv restoran Davai Davai on suletud. Haapasalo ütles, et Venemaa sissetung Ukrainasse on tõmmanud kriipsu peale nõukogude aja toite pakkuvale söögikohale. Seega on idee teistsugusest ja erilisemast restoranist läinud vett vedama.

Davai Davai ei ole Helsingis ainus Vene toite pakkuv restoran, mille kliendid on reageerinud olukorrale Ukrainas. Väga kaua Katajanokkas tegutsenud restorani Bellevue juhataja Alma Rauvanlahti-Raitonen kinnitab, et tõepoolest peegeldub restoraniäris Ukraina sõda vägagi.

Bellevue on kevade jooksul saanud klientidelt nii toetust kui ka negatiivseid kommentaare.

«Kui Venemaa veebruaris Ukrainasse tungis, langes broneeringute arv halvematel juhtudel poole võrra,» lisas juhataja.

Kõige keerulisem aeg kestis veidi vähem kui kaks kuud, kuid kõik kliendid pole restorani tagasi veel jõudnud. Märtsis annetas Bellevue isegi Unicefi kaudu Ukraina lastele viis protsenti igast kliendi makstud arvest. Restorani kodulehe kaudu saab endiselt annetada Ukraina laste abistamiseks. Kampaania mõjutas positiivselt nende kliendibaasi.

«Mõned kliendid, kes meid märtsis külastasid, tulid just kampaania tõttu. Nad tahtsid meid toetada, sest me pole sõjaga seotud,» ütleb Rauvanlahti-Raitonen.

Kui restoran teatas oma annetuskampaaniast sotsiaalmeedias, puhkes torm.

«Mõned arvasid, et annetuse summa oli liiga väike, mõni arvas, et annetus oleks tulnud jaotada teisiti. Meile anti veebis ühe tärniga hinnanguid. Inimeste jaoks oli lihtne tegevust hinnata, isegi kui nad polnud restoranis käinud,» lisab restorani juhataja. Oli ka ahistavaid kõnesid.

Üks viis ellujäämiseks on restoranide sõnul Vene tooraine väljavahetamine kohaliku vastu, kõige esimesena oli muudetud joogikaarti.

Restoranid püütakse taasavada sügisel lootuses, et Ukrainas on asjad veidikene vaibunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles