Angela Merkeli sõnul oleks Putin Ukrainat rünnanud juba siis, kui riik oleks 2008. aastal NATO liikmeks võetud (10)

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / Scanpix

Saksamaa kauaaegne liidukantsler Angela Merkel võttis teisipäevases intervjuus sõna ka Ukraina sõja teemal ning selgitas, miks ta püüdis takistada 2008. aastal Ukraina liitumist NATO-ga.

Liidukantsler Angela Merkel andis teisipäeval sisuka intervjuu, kus lahkas ka Ukraina teemat. Eks sõda Ukrainas ole veidi nagu must plekk tema karjääril ning seetõttu tuli tal oma kunagisi otsuseid arusaadavalt põhjendada.

Merkelit on peetud Läänes üsnagi heaks Venemaa eksperdiks, keda Putin ka kuulavat ja austavat. Miks aga on läinud Ukrainal nii, nagu on?

Kantsler sõnas kohe intervjuu alguses, et Venemaa rünnakule pole mitte mingisugust õigustust, kuid tema sõnul pole Ukraina olnud sobiv NATO-ga liitumiseks, kirjutab Helsingin Sanomat.

Merkel kirjeldas üksikasjalikult oma suhtumist Nord Streami gaasitorudesse ja varasemat vastuseisu relvatarnetele Ukrainasse, selgitades, et aeg enne Venemaa tungimist Ukrainasse oli hoopis teine.

Tema sõnul mängisid Saksamaa ja Prantsusmaa vahendaja rolli Minski kokkuleppes, millega püüti lepitada Ukrainat ja Venemaad pärast Krimmi okupeerimist. Nüüdseks olevat see aga ajalugu.

Ta selgitab, et 2008. aastal oli ta Ukraina NATO-ga liitumise vastu seetõttu, et tema nägemusel vajas Ukraina demokraatia veel arenemist. Kantsleri silmis oli see riik täielikult lõhestunud.

Merkel ütles otse, et Putin poleks toona lubanud Ukrainal NATO-ga liituda, vaid oleks riiki rünnanud. Samuti tõi ta välja, et samal aastal ründas Venemaa Gruusiat, kes soovis sarnaselt Ukrainaga toona alustada NATO liikmeks saamise protsessi.

Merkel lisas, et tema otsused on olnud Euroopa rahu huvides.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles