ELU25 ⟩ Juku-Kalle Raid: Jüri Ratase lendav kapitsirkus ehk «sorri, klounid tegid ainult nalja!»

Sorri, klounid teevad ainult nalja, arvab Ratas. Foto: Internet
Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy

Nagu kõik teavad, on lugu selline, et Isamaa kõlistab jälle kord paljutähendavalt peos kuldvõtmekesi, millega saab kapist uuesti välja lasta seal mõnd aega tolmu kogunud Jüri Ratase lendava tsirkuse. Juku-Kalle Raid meenutab, et mitte iialgi pole Eestis üks peaminister pidanud nii mitu korda päevas oma koalitsioonipartneri lollaka käitumise eest nii palju vabandust paluma kui Ratta tsirkuse päevil.

Valitsuse mittetoimimiseks on erakordselt sitt epohh, aga seda võimalust on just valitsuse mittetoimimiseks juba pikemat aega edukalt kasutatud. Reformi- ja Keskerakonna vankrike veereb juba küllaltki kaua kägisedes, ilma igasuguste piduriteta, mööda jalgrada otse kuristiku poole.

Noh et antagu nüüd Putinile see tükike kätte, mida ta tahab, ja jätkame poolelijäänud kohast. Kama siis neist ukrainlastest.

Rahu ajal täiesti normaalne. Aga Ukraina sõda pole ainult sõda Ukrainas, vaid on mõjutanud kogu maailma majandusstabiilsust, elukallidus tekitab kõikjal paksu verd ja rahulolematust ning me oleme ju kuulnud, kuidas kerkivad hääled, mis küsivad – praegu veel arglikult – et ega ei peaks lõpetama «Venemaa alandamist» ning jätkama tavalise äritegevusega sealt, kus see pooleli jäi. Noh et antagu nüüd Putinile see tükike kätte, mida ta tahab, ja jätkame poolelijäänud kohast. Kama siis neist ukrainlastest.

Mitte ainult prantslaste klassivanem ei jaura, vaid «sõjahüsteeria kütmisest» on pajatanud ka noorem Helme ning tema kamraadid. Mis seal imestada, EKRE on hoolega kogunud oma seljataha tublisid vandenõuteoreetikuid, kellest paljud figureerivad sihukestes netigruppides nagu «Nostalgiline ENSV», mille ühtne seisukoht räägib meile, et Nõukogude Liidus oli kõik okei, ei maksa viriseda. Nüüd aga oleme me ennast kellelegi Sorosele maha parseldanud jne. Aga need on ju puhas valijaskond!

Lisaks on EKRE ampsanud ka hunniku kohalike venelaste hääli, kes antud küsimustes tõmbavad sisetaskust vilkalt välja koloraadomardika lindi.

Lisaks on EKRE ampsanud ka hunniku kohalike venelaste hääli, kes antud küsimustes tõmbavad sisetaskust vilkalt välja koloraadomardika lindi ning on – nagu ütles Mihhail Kõlvart – «solvunud, et eestlased pööravad ukrainlastele nii palju tähelepanu», samas kui meie venkud on täiesti unarusse jäetud.

EKREIKE – nagu eelmist koalitsiooni kutsuti – mahutas just Keski, EKREt ja Isamaad. Meenutame, et selle koosluse ajas Keskerakond ise täitsa meelega kraavi. Algul oli reformaritega ilmselt talutav, aga siis hakkasid nad üle pea kasvama nagu Sosnovski karuputk!

Ilmselgelt ei meeldi Ratasele situatsioon, mil Kaja Kallas ei tööta vaid peaministrina, vaid ka välisministrina. Ning ei räägi üldse piisavalt ümmargust juttu kõigest ja mitte millestki.

Ja eks alandav ole seegi, kui Ratas hakkab oma esimesel tööpäeval kabinetivaikuses ootama sadu välisajakirjanikke (Kaja juures nad ju käisid!), aga tuleb ainult Kesktelevisioon.

Praegune valitsus ja situatsioon pole muidugi mingi pidupäevapitsa haukamine, aga kui Isamaa uuesti EKREIKEt putitama hakkab, tundub asi veel magedamana. Ka Mart Laar on selle ära tabanud ning maininud, et EKRE ja Keski ühte paadikesse laskmine tähendab igal juhul vähemal või rohkemal määral lähenemist Kremli jaoks nii hästi sobivale retoorikale.

Ning lõpunumbrina neil etendustel nägime alati hädiselt ringi veerevat Ratast, kes pidi seletama, et klounid tegid ainult nalja. Et neil ongi kohe sihukene amet lollust suust välja ajada.

Ja kuidas haakuvad siia mustkunstikasti Isamaa enda jutupunktid, mis muuhulgas on sisaldanud eestikeelse hariduse nõudmist, mittekodanikelt kohalikel omavalitsuste valimistel valimisõiguste äravõtmist ja mitut muudki asja, mis ei meeldi üldse EKRE ja Keski kohalikele putinistidele?

Kokkuvõttes oleks EKREIKE suvetuur üks läbikukkunud etenduste sari, Eestile kui riigile kohe kindlasti kaheldava väärtusega kunstivorm.

Lisaks veel see Helmete kalduvus kõikjal patrama hakata ning maailm kahe sekundiga paika panna. Oma jao said eelmisel korral kõik, jätkus ka välisriikide valitsusliikmetele. Ning lõpunumbrina neil etendustel nägime alati hädiselt ringi veerevat Ratast, kes pidi seletama, et klounid tegid ainult nalja. Et neil ongi kohe sihukene amet lollust suust välja ajada.

Ei arvagi, et kui EKREIKEt siiski ei sünni, oleks teine variant väga armas. Aga parem siiski. Ja mõistlikum kui näiteks erakorralised valimised.

Kaja Kallas on osutunud ootamatult edukaks artistiks, keda kuulatakse ka mujal, mitte ainult siin. Ja tegelikult on see meile kõigile vajalik. Sõda käib, lugupeetud klounid. Mitte sõjahüsteeria, vaid sõda. Võiks aru saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles