ÜLESKUTSE ⟩ «Soovid saada emaks? Ma saan olla sulle abiks!» Maskivastane William Koval pakub end spermadoonoriks

Aleksandra Jürman
, Elu24 Reporter
Copy
William Koval.
William Koval. Foto: Konstantin Sednev

Maskiprotesti korraldaja ja motivatsioonikoolitaja William Koval kuulutab, et soovib olla naistele spermadoonoriks. «See ettepanek šokeerib tõenäoliselt paljusid ja pole meie ühiskonnas just tavaline käitumine, aga ma mõtlen seda tõsiselt ja see pole nali,» kirjutab ta enda Facebooki postituses. Elu24 võttis Kovaliga ühendust, et uurida, kas ta on Eesti spermadoonorluse seadustest teadlik, kuid mehe vastus oli vägagi üllatav.

Eelmisel aastal maskivastaste protestide korraldamisega tuntust kogunud William Koval on pakkunud end spermadoonoriks naistele, kellel on suur soov saada emaks, aga mingil põhjusel pole seda juhtunud. Lapse kasvatamisse ei kavatse ta sekkuda ning spermadoonorluse pakkumise põhjuse jätab enda teada.

Koval sattus meedia tähelepanu alla eelmisel aastal, kui oli maskikohustuse vastase liikumise eestvedaja, mille tagajärjel tegid kohtutäiturid tema arved täiesti tühjaks. Lisaks on Koval kunagise vägivaldse Viljandi laenujõugu liige. Mehe kriminaalsest minevikust on kirjutanud mitu väljaannet.

Sellegipoolest räägib 36-aastane Koval, milliseid imelisi geene laps temalt pärida võiks.

«Mind on õnnistatud väga suurepäraste geenidega»

Mehel on enda sõnul tugev ja sportlik kehaehitus. Ta on 184 sentimeetrit pikk ja kaalub 95 kilogrammi. «Geenide poolest võiksin vabalt kulturistiks saada, kui treeniksin ennast vastavalt ja see oleks mu soov. Jõudu on nagu loomal ja pole ühtegi allergiat. Arsti juures olen käinud oma mäletamist mööda ainult traumade pärast. Elu pikim periood, kus mul polnud isegi õrna nohu, oli üheksa aastat. Juuste väljalangemist karta pole, juuksed olid lapsena blondid, aga hetkel pruunikad ja viskab ka halli sisse,» kirjutab Koval.

Koval räägib, et temas on nii eesti kui ka vene verd ning tal on sinised silmad. «Ja kui uskuda umbes kahtesadat naist, kes on mulle elus silmade kohta komplimendi teinud, siis ka ilusad silmad,» lisab ta.

Enda sõnul on ta intelligentne, teadlik, ärganud ja vaimse maailma avastanud. «Lisaks olen väga avatud mõttemaailmaga, lahtise peaga, oskan mõelda strateegiliselt ja loogiliselt. Samuti oskan mõelda ja analüüsida kriitiliselt, kasutades selleks oma pead, mis on tänapäeval väga haruldane,» kirjutab ta.

Koval ütleb, et ta oskab mõelda suurelt ja julgelt ning tal on mehe kohta väga hästi välja arenenud intuitsioon. «Tajun ja tunnetan hästi energiaid ja mul on samuti teatud võimed,» lisab ta ilma pikema täpsustuseta.

Väidetavalt on Koval ideaalne spermadoonorikandidaat. Nimelt toitub ta väga tervislikult, puhastab oma keha mürkidest ja on aktiivne. «Usun, et umbes pooleteise kuu pärast olen ma elu parimas vormis ja keha on sama puhas nagu lapsepõlves.» Koval rõhutab, et väga suurt rolli lapse tulevikus mängib vanemate vaimne ja füüsiline seis eostamise ajal. «Loodan, et austad samuti oma keha,» lisab ta.

Üleskutse all on palju kommentaare. On inimesi, kes peavad mehe sõnumit naljaks, kuid ka neid, kelle jaoks on see vägagi tõsine teema. Postitust märkas ka räppar Genka, kes jagas Kovali kuulutust enda Twitteri kontol.

Elu24 uuris Kovalilt, kas ta mõtleb postitust tõsiselt ja on teadlik spermadoonorluse seadustikust. Koval vastas, et mõtleb üleskutset täiesti tõsiselt, kuid seadustikust ei tea ta midagi, sest ei ole jõudnud uurida.

Elu24 tõi mehele välja, et Eestis on seadused, mis keelavad vastavate dokumentideta doonorlusega tegeleda.

Peale seaduste lugemist vastas Koval Elu24-le: «Kes need välja mõtles ja kus ma olen kinnitanud oma allkirjaga, et olen nõus nende järgi oma elu siin planeedil kohandama? Me elame natuke erinevates maailmades, tundub.»

Kui uurisime, kas ta on doonorluse nimel valmis Eesti seadust rikkuma, oli Kovali vastus aga üllatav. «Kes see Eesti on?» vastas ta. 

Kovali vastustest võib teha omad järeldused, kuid seadused on siiski järgimiseks ning enne, kui valida kedagi spermadoonoriks, tuleks need läbi lugeda.

Nimelt võib ühelt doonorilt võetud seemnerakke kasutada kuni kuue erinevalt naiselt sündiva lapse eostamiseks Eestis.

Spermadoonor võib olla iga täisealine kuni 40-aastane vaimselt ja füüsiliselt terve meessoost isik, kes on andnud nõusoleku sperma loovutamiseks kunstliku viljastamise tarvis ning sõlminud selleks kunstlikku viljastamist teostava tervishoiuasutusega vastava lepingu.

Doonorid kinnistatakse konkreetse kunstlikku viljastamist teostava tervishoiuasutuse juurde, kes korraldab nende arvestust ja tagab pideva kontrolli nende terviseseisundi üle. Kunstlikuks viljastamiseks ei ole lubatud kasutada doonori spermat, kui doonor ei ole sõlminud lepingut, läbinud nõutavat meditsiinilist kontrolli või sperma loovutamisest on möödunud vähem kui kuus kuud.

Nõuded doonori terviseseisundile, tema regulaarse meditsiinilise kontrolli korra ning tema ja tervishoiuasutuse vahel sõlmitava lepingu vormi kehtestab sotsiaalminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles