KAS LEIAD ÜLES? ⟩ Lapi piirivalve ülem ei näinud kamuflaažis skaute

Elu24
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

​Lõpusõjas osalenud ajateenijad suutsid Lapimaa piirivalve ülemat kolonel Jarkko Alénit enda osava kamuflaažiga üllatada. «Koolitus on saabunud,» ütleb Alén.

Lapi piirivalve ülem kolonel Jarkko Alén jagas Twitteris teateteenistuses lahinguharjutusest tehtud pilti, mis on tõeline pähkel, vahendab Helsingin Sanomat.

Pilt on tehtud lahinguõppusel Puukko 122. Alén ütleb, et isegi olukorra ülevaate alguses ei märganud ta, et nende taga oleks keegi. «Järsku suhtlesid luurel olnud skaudid omavahel ja siis sain aru, et nad on otse meie silme all,» räägib Alén. «Pärast seda tegime pilti.»

Ivalo piirivalvekompanii korraldab ajateenijatele luureõppust Lapimaa tingimustes. «Siin peab olema soov ennast proovile panna,» ütleb Alén.

Luurel olid allohvitseriks õppiv Arttu Karppinen ja piiriarst Arttu Ämmänpää. Alén tegi põllul varjunud skautidele fotol ringi ümber, et neid oleks parem üles leida. Isegi ringiga ümbritsetud alal on luurajad metsaaluses nii hästi varjatud, et nende asukohta on raske kindlaks teha.

Kuidas on selline täpne kamuflaaž võimalik?

«Loomulikult ei saa ma paljastada kõiki luurajate saladusi,» ütleb Alén. «Nende oskus on maastikku ja taimestikku ära kasutada nii, et neid ülesandes ei paljastataks.»

Alén rõhutab, et eelkõige on pildil hea hariduse tulemus. «Alati on tore, kui su enda alluvad ja ajateenijad suudavad sind niimoodi üllatada. Koolitus on kätte jõudnud,» ütleb ta. «Ajateenijatel on hea sellest reservist lahkuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles