Soome president Sauli Niinistö: vastutame isegi NATO liikmena oma kaitse eest ise

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Sauli Niinistö.
Sauli Niinistö. Foto: Markku Ulander via www.imago-images.de

Soomes 4. juunil toimunud lipupäeva paraadil pidas president Sauli Niinistö kõne seoses NATO-ga liitumisega. Tema sõnade kohaselt on Soomes tahe oma riiki kaitsta veelgi suurem kui enne.

«Soome vastutab oma kaitse eest igal juhul ise, isegi kui NATO liikmena saame liitlastelt tuge,» rääkis president Sauli Niinistö laupäeval kaitseväe paraadil peetud kõnes.

Ta rõhutas kõnes, et Soome kaitse oluliseks aluseks on kodanike tahe riiki kaitsta, mis on tema sõnul praegu varasemast suurem, kirjutab Helsingin Sanomat.

«Huvi harjutuste ja vabatahtliku riigikaitse vastu kasvab. Seda tahet ja sellel põhinevat valmisolekut ja võimekust tuleb ka edaspidi kasvatada,» lisas Niinistö.

Soome on jõudnud lõpuks NATO liikmestaatuse taotlemiseni, mis on agressorriigile Venemaale aga vägagi vastumeelne. Niinistö sõnul on otsus seotud püüdega maksimeerida oma riigi julgeolekut ega jää kellelegi kättesaamatuks.

Ta rõhutas ka näiteks üldise ajateenistuse, hävitajate investeeringute ja kaitse rahastamise suurendamise olulisust nüüd, mil Soome kaitsevägi pakub maailmas üldist huvi. Ta tuletas meelde, et ressursse tuleb jätkuvalt pakkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles