Emmanuel Macroni kõne seoses Putiniga tekitas üle maailma suurt pahameelt (4)

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. Foto: Michel Euler/ Scanpix

Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni laupäevased sõnavõtud Venemaa lugupidava kohtlemise ja dialoogi tähtsuse kohta tekitasid kogu maailmas kibedaid kommentaare. Macron ütles intervjuus Prantsuse provintsilehtedele, et Venemaad ei tohiks alandada.

«Me ei tohi Venemaad alandada, et kui lahingud lõppevad, saaksime diplomaatia abil väljapääsu luua. Olen veendunud, et Prantsusmaal on vahendajana oma roll,» ütles Macron Reutersile.

Helsingin Sanomat kirjutab, et Prantsusmaa president on Putiniga rääkinud juba üle saja tunni ja seda alates detsembrist. Macron peab venelasi suureks rahvaks, kuid tõdeb, et Putin tegi sõjaga mõningad vead.

Ukraina välisministri Dmõtro Kuleba sõnul alandab Prantsusmaa end selliste väidetega. «Nõudmised vältida Venemaa alandamist alandavad ainult Prantsusmaad ja kõiki teisi riike, kes seda nõuavad,» kommenteeris Kuleba Twitteris.

Pigem tunneb välisminister, et Venemaale tuleks hoopiski koht kätte näidata, et tekiks rahu ja inimesed pääseksid pidevast surmahirmust.

Macron on olnud üks vähestest riigipeadest, kes on kogu käesoleva aasta jooksul Putiniga tihedat kontakti hoidnud. Ta külastas Moskvat veebruari alguses ja on Putiniga vestelnud terve Venemaa sissetungi ajal Ukrainasse.

Prantsusmaa president on seega üks neist, kes ütleb, et Venemaad ei tohi nurka suruda olukorras, millest tal pole mõistlikku väljapääsu ideed.

Poola peaminister Mateusz Morawiecki kommenteeris aprilli keskel, et Hitleriga ei pidanud keegi läbirääkimisi, andes sellega märku, et ka temale ei meeldi see, et Putiniga suheldakse.

Eesti peaminister Kaja Kallas ütles aga mai keskel Euractivile antud intervjuus, et Putinile helistamine on mõttetu. «Mul on tunne, et kui kõik talle kogu aeg helistavad, ei saa ta aru, et on isoleeritud. Nii et kui me tahame oma sõnumit edastada, et hei, sa oled isoleeritud, siis ei tasu helistada talle. See ei ole loogiline.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles