3-aastane Jete Lisee ja tema pere paluvad abi uue elukoha leidmisel

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Jete Lisee istub ema Kertu süles ning nende seltsis on ka Jete vanaema.
Jete Lisee istub ema Kertu süles ning nende seltsis on ka Jete vanaema. Foto: Mailiis Ollino/Pärnu PM

Pärnumaal elav pere on sunnitud oma kodust lahkuma. Kuna lapse tugivõrgustik on üles ehitatud kodukohas, on pere suureks sooviks leida uus elukoht samas piirkonnas.  

Kolm aastat on Kertu Kirsipuu (27), tema pisike erivajadusega tütar Jete Lisee (3) ning nende pere elanud Pärnu lähedal Eametsas kenas üüritud majas. Pere on viieliikmeline ning lisaks Kertule ja tema tütrele elavad sama katuse all Kertu vanemad ning noorem õde. 

Selles kenas idüllilises Tori vallas asuvas kohas on Jete Lisee saanud kasvada kolm aastat. Laps sündis ajukahjustusega, mistõttu vajab ta oma arengu toetamiseks mitmesuguseid teraapiaid. «39. rasedusnädalal sattusin epilepsiahoo tõttu 17. aprillil 2018 öösel haiglasse. Laps oli seetõttu väga halvas seisus. Millegipärast oodati hommikul tööle saabuvat arsti, kes siis kiirkorras keisrilõike abil lapse ilmale aitas. Laps oli selleks ajaks tunde hapnikupuuduses olnud, seetõttu ka ajukahjustus,» avaldas Kertu Elu24-le. 

Teraapiatest on olnud väga suur abi. Jete Lisee hakkas füsioteraapias käima enne teist elukuud. Hetkel saab ta 4–5 korda nädalas füsioteraapiat, lisaks loovteraapia ja ujumine. Sügisel saab laps minna lasteaeda, kus on olemas kõik erialaspetsialistid ning ka tugiisik.

Jete Lisee veel ei räägi, kuid tema ema Kertu ütleb, et selle diagnoosiga lapsed hakkavad rääkima küll, kuid vaja on palju teraapiat ja logopeedilist abi.

Nüüd tuleb kodust lahkuda

Suur oli pere üllatus, kui omanik sellel kevadel teatas soovist maja müüki panna. Kohe hakkas Kertu pere otsima uut elukohta.  

«Soovime jääda elama oma koduvalda. Oleme neli aastat üles ehitanud Jetele toimivat tugisüsteemi, mis on andnud häid tulemusi, kahju oleks seda hetkega lõhkuda. Lisaks minu vanemate töökohad. Praegu suudame me ikka igapäevased kulud ja arved ise maksta. Töö kaotades oleme veel suuremas augus. Kui Jete lasteaeda ei saa, pole ka minul lootust tööle minna,» räägib Kertu. 

Muret teeb aga tõsiasi, et üüripindasid pole perele sobivas piirkonnas saada. Maja, kus nad siiani elanud on, maksab aga 190 000 eurot ning sellist raha pole perel kusagilt võtta. 

Pere praegune kodu Eametsas Pärnumaal. 
Pere praegune kodu Eametsas Pärnumaal. Foto: Mailiis Ollino/Pärnu PM

Soov jääda koduvalda

Kertu pöördus Elu24 poole palvega nende uue kodu leidmise soovi kajastada lootuses, et ehk on mõnel lugejal pakkuda pere jaoks sobivat elamispinda Tori vallas. 

«Me käime vaatamas odavamaid kohti ja oleme avatud kõigile pakkumistele, mida meile tehakse. Lihtsalt asukoht on väga oluline! Tori vald (Tammiste, Sauga, Eametsa, Sindi). Elamine peaks olema nii palju valmis, et sinna saab kohe sisse kolida, vesi/kanalisatsioon sees, elekter ka. Saame ise seda vajadusel ka kõpitseda,» ütleb Kertu. 

Kertu ja tema tütar Jete Lisee.
Kertu ja tema tütar Jete Lisee. Foto: Mailiis Ollino/Pärnu PM

«Me ei otsi luksuselamist, vaid kohta, kuhu kolida ja ennast sisse seada, et me saaksime vaikselt edasi toimetada. Ja kõige olulisem, et Jete saaks kasvada ja areneda koos endale tuttavate ja turvaliste inimestega.»

Pere jaoks on iga euro hetkel oluline, et nad saaksid endale mingisugusegi elamise hankida, sest välja kolida tuleb hiljemalt augustis, kuid juhul, kui maja varem maha müüakse, siis 30 päeva jooksul. Pisikese Jete Lisee vanaema on teinud eraldi konto, kuhu inimesed saavad soovi korral annetusi teha uue kodu soetamiseks. 

Signe Martinson

EE60 1010 0119 2061 1228

Selgitus: Jete Lisee kodu

Pere on asunud raha koguma ka usina vahvlite küpsetamisega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles