FOTOD JA VIDEO Räiged roomlased: Vana-Rooma kunagisest kindlusest leiti kivisse raiutud fallos koos solvanguga

Inna-Katrin Hein
Copy
Briti arheoloogid leidsid Põhja-Inglismaal Hadrianuse valli juurest kunagisest Vana-Rooma kindlusest kivile raiutud solvangu, mis koosneb fallosest ja lausest
Briti arheoloogid leidsid Põhja-Inglismaal Hadrianuse valli juurest kunagisest Vana-Rooma kindlusest kivile raiutud solvangu, mis koosneb fallosest ja lausest Foto: Vindolanda Charitable Trust / SWNS/Scanpix

Briti arheoloogid leidsid Põhja-Inglismaal asuva Hadrianuse valli juures endisest Vana-Rooma Vindolanda kindlusest midagi, mis pani neid kulme kergitama. Tegemist on kivisse raiutud fallose ja solvanguga. Kivil on kujutatud jämedat peenist, juures on sõduri nimi ja sõna, mis saab tõlkida kui «pasatseja». Arheoloogide arvates tahtis üks Rooma sõdur teist kivile panduga solvata.

Kivi, mille arheoloogid leidsid 19. mail, on 40 sentimeetrit lai ja 15 sentimeetrit kõrge ning solvang tehti millalgi 3. sajandil pKr, teatab livescience.com.

117 kilomeetri pikkust Hadrianuse valli hakati ehitama Rooma keisri Hadrianuse valitsemisajal aastal 122 pKr ja see kulgeb Põhja-Inglismaal Põhjamerest Iiri mereni. Kaitsemüür rajati põhja pool Kaledoonias elanud piktide vastu. Kaledoonia hõlmab tänapäeva Šotimaad ja osa Inglismaast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles