Mäluhäirega Soome vanaproua müüs üle miljoni maksva korteri naeruväärse summaga maha

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Helsingi, Eira.
Helsingi, Eira. Foto: Wikipedia

Soome ühes kallimas elamupiirkonnas kasutati mäluhäirega vanaprouat ära ning tema käest osteti korter tunduvalt madalama hinnaga, kui on selle tegelik turuväärtus. Üksiku proua päästis aga talle kohe peale tehingut määratud usaldusisik.

Kaks ja pool aastat tagasi vahetas omanikku 156-ruutmeetrine korter Helsingi ühes kallimas mereäärses piirkonnas ja seda 805 000 euro eest. Kinnisvaraekspertide hinnangul oli ostuhind tegelikust hinnast 500 000 – 600 000 eurot väiksem, kirjutab Ilta-Sanomat.

Müüjaks oli 88-aastane mäluhäirega naine, kellele määrati usaldusisik ja hooldaja alles pärast tehingu sõlmimist. Õnneks ei vaadanud ta olukorrale läbi sõrmede, vaid hakkas üksikut vanaprouat aitama.

Helsingi ringkonnakohus tühistas tehingu mullu oktoobris. Kohtus kaotanud pool, 65-aastane mees, pidas ringkonnakohtu otsust valeks ja nõudis Helsingi apellatsioonikohtult selle tühistamist. Apellatsioonikohus ei leidnud siiski alust otsuse tühistamiseks ning ringkonnakohtu otsus jäi jõusse. Kaotanud pool peab tasuma kõik kulud, mis on ligikaudu 37 000 eurot.

Korter asub aga elamus, kus 2019. aastal kuulus veel 17 korterit eakatele. Selles oli ka väike stuudio, mille samuti ostis ära seesama mees.

Ringkonnakohus konsulteeris korteri hinda määrates mitme kinnisvaraeksperdiga ning jõudis järeldusele, et selle turuhind on oluliselt kõrgem hinnast, mida maksis ostja. Kohus leidis, et ostja sai tehingust majandusliku eelise, mis oli ebaproportsionaalne võrreldes sellega, mida ta eakale korteri eest maksis.

Kohus rahuldas usaldusisiku hagi ja tehing tunnistati kehtetuks. Ostjat ähvardab väljatõstmine ning tal tuleb vanurile maksta hüvitist 10 000 eurot ja tasuda tema õigusabikulud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles