KROONI POLEGI? ⟩ Briti kuninganna viimane portreepilt äratab tähelepanu

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Elizabeth II
Elizabeth II Foto: Reuters / Scanpix

Kuninganna Elizabeth II tähistab 70 aasta möödumist troonile asumisest. Sel puhul avaldati kuningannast uus foto, mis tähistab pidustuste algust. 

Londonis toimuvad kuninganna 70. troonile asumise aastapäeva puhul suured pidustused, mis kestavad 2. kuni 5. juunini. Kolmapäeval avaldas kuningakoda ka värske pildi kuningannast. Pilt on tehtud 25. mail Windsori lossis ja selle autor on fotograaf Ranald Mackechnie, vahendab People.

Foto taustal paistab lossi torn ning kuningas Charles II kuju. Võrreldes eelmistel troonijuubelitel tehtud fotodega on Elizabeth II tänavune pilt väga tagasihoidlik. Ta kannab kahvatusinist mantlit ja pärleid. Samuti on nähtaval kohal kihlasõrmus prints Philipilt, kuid krooni kuningannal peas ei ole. Eelmistel troonijuubelitel on kuninganna kandnud krooni või tiaarat ning tema riietust on kaunistanud medalid. 

Kõrges eas monarh näeb välja rõõmsameelne ja elujõuline.

Lisaks portreepildile, mis troonijuubeli tähistamiseks avaldati, ütles kuninganna pidustuste puhul rahvale järgmised sõnad: «Tänan teid kõiki, kes te tähistate mu trooniloleku 70 aasta juubelit üle kogu Ühendkuningriigi. Tean, et pidustustega loome palju õnnelikke mälestusi.» 

«Olen jätkuvalt inspireeritud minu suhtes üles näidatud heast tahtest ja loodan, et järgnevad päevad annavad võimaluse mõtiskleda kõige selle üle, mis on viimase 70 aasta jooksul saavutatud,» sõnas kuninganna.

Elizabeth II sai kuningannaks 1952. aastal. Ta on pikima valitsemisajaga monarh Briti ajaloos. 

Kuninganna on kaheksa lapselapse vanaema ja kaheteistkümne lapse vanavanaema.

Pidustuste raames süüdatakse täna Buckinghami palees ja mujal üle kogu Ühendkuningriigi 2800 laternat, sealhulgas süüdatakse tuled neljal kõige kõrgemal mäetipul, Kanalisaartel, Mani saarel ja Briti ülemereterritooriumitel. Tuletseremooniad toimuvad kokku viiel kontinendil 54 riigi pealinnas.

Tuledes on täna õhtul ka üheksa silda üle Thamesi jõe Londoni kesklinnas ja mitmed Inglismaa katedraalid.

Juubelipidustused lõppevad 5. juunil paraadiga, millest võtab osa pea 10 000 inimest, kes marsivad Buckinghami paleed ja Trafalgari väljakut ühendaval tänaval The Mall. Kogu Ühendkuningriigis toimuvad ka kogukonna piknikulõunad.

Suurejooneliseks finaaliks on hetk, mil hümni laulab 150 Suurbritannia au ja uhkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles