Eelajalooline pingviin oli 1,3 meetrit pikk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kairuku pingviinid
Kairuku pingviinid Foto: SCANPIX

USA Põhja-Carolina ülikooli teadlased rekonstrueerisid Uus-Meremaalt leitud fossiilide põhjal suure väljasurnud pingviini.

Linnust pildi loomiseks kasutati kahe erineva isendi jäänuseid, edastab BBC.

Eeskujuks võeti tänapäeva kuningpingviin.

Uuring näitas, et 25 miljonit aastat tagasi elanud Kairuku pingviin oli 1,3-meetrine, pika noka ja suurte tiibadega.

Kairuku pingviin oli Uus-Meremaa alal oligotseenis viiest suurest loomaliigist suurim.

Teadlaste sõnul olid neil pingviinidel võrreldes teiste pingviinidega, nii väljasurnute kui nüüd eksisteerivatega, ebatavaline kehakuju.

«Kairuku pingviin oli teiste pingviinidega võrreldes elegantne oma pika keha ja pikkade tiibadega. Samas aga olid tal lühikesed jalad ja ujulestad,» selgitas paleozooloog Dan Ksepka.

25 miljonit aastat tagasi oli Uus-Meremaa ala pingviinidele sobilik elupaik, kuna seal leidus nende jaoks piisavalt toitu ja koht oli turvaline.

Siis oli enamik praegu nähtavast Uus-Meremaa alast vee all. Välja paistsid vaid kivised, üksteisest isoleeritud saarekesed. Need kaitsesid pingviine röövloomade eest ning seal leidus neile piisavalt süüa.

Nimi Kairuku pärineb maoori keelest, mis tähendab «sukelduja, kes tuleb toiduga tagasi».

Maailmast on leitud veel suuremate eelajalooliste pingviinide jäänuseid. Kunagi praeguse Peruu aladel elanud pingviiniliigi isendid olid 1,5-meetrised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles