FOTOD JA VIDEO Venemaa peseb vallutatud Mariupoli elanike ajusid (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Vene propaganda Ukraina sadamalinnas Mariupolis, mis langes mais Vene vägede kätte. Ekraanidega autod on humanitaarabipunktide juures, kus inimesed seisavad järjekorras ja jäävad neid ajaviiteks vaatama. Foto on tehtud 30. mail 2022
Vene propaganda Ukraina sadamalinnas Mariupolis, mis langes mais Vene vägede kätte. Ekraanidega autod on humanitaarabipunktide juures, kus inimesed seisavad järjekorras ja jäävad neid ajaviiteks vaatama. Foto on tehtud 30. mail 2022 Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko/Scanpix

Ukraina sadamalinn Mariupol langes mais Vene vägede kätte ning elektri ja kraaniveeta linna jäänud elanike ajusid hakati kohe pesema.

Vene sõdurid panid oma riigi võimude käsul nii Mariupoli humanitaarabikeskustesse kui mujale kaubikud ja veoautod suurte ekraanidega, millelt näeb ja kuuleb Vene propagandat, teatab theguardian.com.

Kremli käsul on hakatud nii Mariupolit kui teisi Lõuna-Ukraina alasid Venemaaga liitma, kasutades ka lääne meedia andmetel propagandat, mis näitab Ukrainat väga halvas valguses.

Venemaa eriolukordade ministeeriumi avaldatud videotes näeb ekraanidega autosid, mida Vene võimud nimetavad «mobiilse teabe kompleksideks». Sõidukitel olevatelt ekraanidel on näha Vene riigitelevisiooni uudistelõike ja poliitilisi vestlussaateid. Neis saadetes esinejad ülistavad Vene sõdureid ja kiidavad sõda.

Vene propaganda Ukraina sadamalinnas Mariupolis, mis langes mais Vene vägede kätte. Ekraanidega autod on humanitaarabipunktide juures, kus inimesed seisavad järjekorras ja jäävad ajaviiteks ekraane vaatama. Foto on tehtud 30. mail 2022
Vene propaganda Ukraina sadamalinnas Mariupolis, mis langes mais Vene vägede kätte. Ekraanidega autod on humanitaarabipunktide juures, kus inimesed seisavad järjekorras ja jäävad ajaviiteks ekraane vaatama. Foto on tehtud 30. mail 2022 Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko/Scanpix

Enamik Mariupolist hävines Venemaa suurtükiväe pommitamises ja hukkus tuhandeid inimesi.

Uudisteagentuuri AFP teatel on üks Venemaa propagandaekraanidest autol, mis on pargitud Mariupoli draamateatri varemete juurde. Märtsis oli teatris varjul sadu inimesi, kes jäid Vene sõdurite tule alla ja kaotasid elu. Teater sai rängalt kannatada, keskosa on sisse varisenud.

Mariupolis on ka Vene propagandaekraanidega autosid, mis sõidavad linnas ringi, näidates eelkõige Venemaa riigikanalite uudistesaateid.

Venemaa hädaolukordade ministeerium teatas, et Venemaa varustab nüüd mariupollasi vajaliku ja õige infoga.

«Mariupoli elanikud on kolm kuud olnud elektrita ja selle tõttu ei saa nad näha televiisorit ega vaadata saateid arvutist. Inimesed on olnud infovaakumis, kuid nüüd enam mitte,» oli teates.

Lääne ekspertide sõnul on Venemaa pannud propagandat edastavad ekraanid sinna, kus inimesed peavad järjekorras seisma ja seega jäävad ajaviiteks ekraani vaatama.

«Ajupesumasinad» on humanitaarabipunktide, veejagamiskohtade ja Venemaa dokumentide väljaandmispaikade juures.

Ukraina võimude sõnul on Mariupolisse jäänud inimeste ajude pesemine kõrgema taseme küünilisus.

«Inimestel on raske, neil on puudu peaaegu kõigest. Venelased jagavad näpuotsaga midagi, et mariupollased ära ei sureks ja nende propagandat ikka kuuleks,» teatasid Ukraina võimuesindajad.

«Venemaa tõde ja Vene maailm ei ole see, mida ukrainlased tahaksid. Venelaste maailm on alati olnud täis vägivalda ja teiste hävitamist,» teatas Ukraina siseministeeriumi nõunik Anton Geršenko sotsiaalmeedias. Ta lisas rahvusvahelises meedias levivad fotod, millel on näha Venemaa propagandat edastavaid autosid Mariupoli varemetes hoonete juures.

Venemaa üritab oma propaganda abil Ukraina vallutatud linnade elanikke rahustada ja integreerida.

Putin allkirjastas mai lõpus seaduse, mis kiirendab Mariupoli elanikel Venemaa kodakondsuse taotlemist. Sama saavad teha ka Hersoni ja Zaporižžja nende alade elanikud, mida kontrollivad Vene väed.

Lääs kritiseerib Vene võime, et nad sunnivad Ukraina vallutatud alade elanikke võtma Venemaa kodakondsust ning et Venemaa ametnike sõnul ei lahku Vene esindajad Lõuna-Ukrainast enam kunagi.

«Venemaa passi taotlemise lihtsustatud süsteem võimaldab kõigil selgelt näha, et Venemaa pole siin mitte ainult pikka aega, vaid alatiselt,» ütles Moskvast määratud okupeeritud Hersoni piirkonna üks juhtidest Kirill Stremoussov Venemaa riiklikule uudisteagentuurile RIA Novosti.

«Venemaa passide ebaseaduslik väljaandmine on Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse, samuti rahvusvahelise humanitaarõiguse normide ja põhimõtete räige rikkumine,» teatas Ukraina välisministeerium.

Venemaa kontrolli all olev Hersoni administratsioon edastas ka, et juuni alguses hakatakse seal väljastama palka rublades.

Venemaa poolt Ukrainas ametisse pandud isikute sõnul palusid kohalikud elanikud «end natsi-Ukrainast vabastada, et elada edasi Venemaa vaba kodanikuna». Lääne sõnul on see kohutav vale, mida Venemaa üritab näidata kui tõde.

Venemaa anastussõda Ukrainas algas 24. veebruaril ja kestab seni. Venemaa plaan vallutada iseseisev Ukraina, kaasa arvatud pealinn Kiiev, kahe nädalaga kukkus läbi.

Lääs saadab Ukrainale nii humanitaar- kui relvaabi.

Ukrainast on põgenenud umbes seitse miljonit inimest teistesse riikidesse, ligi sama palju on Ukraina sisepõgenikke.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles