Tallinlane pahandab: rekaga ei juhtu mitte midagi, kui su roosa kiivriga laps autole ette sõidab

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Rekad. Foto on illustreeriv.
Rekad. Foto on illustreeriv. Foto: Eero Vabamägi

Tallinna mees väljendab Kalamaja Facebooki grupis pahameelt hoolimatuna näivate lapsevanemate üle.

Kalamaja grupis jagatakse postitust, mis paneb mõtlema sellele, kui hoolikad lapsevanemad me liikluses oleme. Kas suudame kohal olla hetkes või laseme isegi väikelapsega tänaval jalutades end nutitelefonil endasse tõmmata.

«Mul on üleskutse kõikidele Kalamaja tublidele hipsterissidele ja -emmedele,» kirjutab Madis. «Olge mureta, kui teie kolme-, nelja-, viieaastane oma roosa jalgrattaga teist kümme meetrit tagapool kõnnitee servas sõidab! Vahtige oma telefoni ja lakkuge kuueeurost latte't, see teeb teist erilise inimese,» ütleb mees, lisades, et selline ongi uus kultuur ja kommuun. 

Laps liikluses. Tähelepanelikud peavad olema nii lapsed kui lapsevanemad. Foto on illustreeriv.
Laps liikluses. Tähelepanelikud peavad olema nii lapsed kui lapsevanemad. Foto on illustreeriv. Foto: Meelis Meilbaum

«Sest kui see väike tegelane vääratab ja keerab sõiduteele, vastassuunda, kuskohast läheneb BLRT Grupi poole sõitev reka, siis ei juhtu rekaga mitte midagi,» rõhutab Madis. 

«Väike roosa kiiver ei tee mitte midagi ei reka rattale ega pamperile,» ütleb mees ning avaldab, et tal on tõsine soov hakata karistama selliseid ignorantseid lapsevanemaid, keda ta nimetab «hipsteremmedeks». «Ma olen ajanud «noori hipsteremmesid» minema, kes tolgendavad lapsevankriga, nina telefonis, tagurdavate rekade vahel, ja hipsterissisid, kelle kolmeaastane võsuke paneb 100 meetrit eespool tõuksiga üle ristmiku jne,» avaldab Madis, kes ei mõista, kuidas pole nendes vanemates elementaarsetki ohutunnet ega vanemainstinkti.

Lapsed liikluses. Pilt on illustratiivne.
Lapsed liikluses. Pilt on illustratiivne. Foto: Küllike Rooväli

«Ma sellest parem ei räägigi, mis toimub mereäärsel «kultuurmaastikul», kui emmed-issid kokteile lakuvad ja viieaastased poisikesed kahemeetrise kai ääres üksi ukerdavad.»

Postitust kommenteerinud Thea tõdeb samuti, et on hirmutav, kui lohakalt laste järgi vaadatakse. «Vanemana on mul lapse turvalisuse eest suurim võimalik vastutus. Liiklejana on mul nii juhi kui jalakäijana lisaks õigustele ka kohustused. Jalakäija ja rattur võiksid ka alustada sellest, et loevad liiklusseadust,» kirjutab Thea.

Kommentaarides avaldavad arvamust mitmed tallinlased, kes on kahjuks näinud palju sarnaseid olukordi, mida Madis oma postituses kirjeldab. 

Tiina toob välja, et lisaks jalakäijatele näeb sõitmas ka autojuhte, kellel telefon näpu vahel. «Kuidas neid nimetada, kes mööda Kalamaja tänavaid sõidavad ja samal ajal telefoni näpivad?» küsib Tiina. 

Sõna võtvad inimesed juhivad tähelepanu asjaolule, et liikluses viibides peab keskenduma vaid liiklusele. Telefon tuleks jätta taskusse, sest internet on ka hiljem alles, kuid lapsega võib õnnetus juhtuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles