The New York Times: Venemaal kogutakse inimestelt armee heaks rahalisi, toidu- ja riideannetusi

Inna-Katrin Hein
Copy
Vene sõdurid Ukraina sadamalinnas Mariupolis, mis nende kätte langes. Foto on tehtud aprilli lõpus 2022
Vene sõdurid Ukraina sadamalinnas Mariupolis, mis nende kätte langes. Foto on tehtud aprilli lõpus 2022 Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY/Scanpix

Venemaa kaitse-eelarves haigutab Ukrainas peetava sõja tõttu suur auk ja seepärast korjavad venelased oma sõduritele esmaabi- ja hügieenivahendeid, toiduaineid ja riideid. Raha on kogutud ka sõjatehnika jaoks.

The New York Times intervjueeris mitut venelast, kes on korraldanud abitarneid oma sõduritele Ukraina rindele ja käivitanud sotsiaalmeedias annetuste kogumise.

Venemaa kodanike sõnul on sõda söönud ära suure osa kaitse-eelarvest, mis on kolm protsenti riigi sisemajanduse koguproduktist ehk 64 miljardit dollarit (60 miljardit eurot).

«Keegi ei oodanud sellist sõda. Ma ei usu, et keegi selleks valmis oli,» ütles tööstuslinna Novokuibõševski ettevõtja Tatjana Plotnikova.

Plotnikova on käinud kahel korral Ukraina piiril ja viinud Vene armeele kolm tonni varustust, sealhulgas karke.

Plotnikova sõnas The New York Timesi ajakirjanikele, et avaldas eelmisel nädalal sotsiaalmeedias taas nimekirja asjadest, mida tal nüüd vaja läheb: plaastrid, ravimid, antibiootikumid, kargud ja ratastoolid.

Veel mitu venelannat on viinud Ukrainasse oma riigi sõduritele toitu, meditsiinivahendeid ning isegi hambaraviseadmeid.

USA väljaande andmetel on Venemaal sõja tõttu algatatud mitu rahakogumiskampaaniat. Ajalehe andmetel toimuvad Vene sõduritele abi kogumised kodanikualgatuse korras.

Riigimeedia eraalgatustest ei räägi, küll aga kajastatakse valitsust toetavaid blogijaid, kes ärgitavad oma jälgijaid Vene armee heaks raha annetama, et saaks osta näiteks droone ja öövaatlusbinokleid.

Üks venelasest blogija kirjutas: «Meie mehed surevad, kuna neil puuduvad paljud vahendid, samas lääs toetab Ukrainat kõigega.»

The New York Timesi andmetel valmistavad vabatahtlikud üsna Ukraina piiri lähedal Belgorodis omatehtud putukatõrjevahendit, et Vene sõdurid ei peaks suvisel ajal ka sääskedega võitlust pidama. 

Hiljuti said annetusi koguvad venelannad teada, et osa Venemaa toetatud separatistide vägedest Ukrainas olid nii halvasti varustatud, et kandsid oma sõjavarustust poekottides. Nad esitasid sotsiaalmeediakanalil Telegram palve annetada Vene sõduritele ja separatistidele Ukrainas seljakotte, sõdurisaapaid, sokke, villaseid mütse, pealampe, välgumihkleid, suhkrut, lahustuvat kohvi ja patareisid.

Belgorodi naine Anna Mušta kirjutas annetusi koguva Žanna Slobožani VKontakte lehel, et vajadus koguda kodanikelt raha droonide ja muu olulise jaoks paneb teda arvama, et Vene sõdurid on jäetud omapäi ja riigi poolt kõigest vajalikust ilma.

VKontakte on põhimõtteliselt Venemaa Facebook.

«Kinnitan, et me ei jäta omasid ja aitame neid,» teatas Slobožan omalt poolt.

Donbassi separatistide komandör ja Venemaa parlamendi liige Aleksandr Borodai ütles telefoniintervjuus The New York Timesile, et Vene sõdurid vajavad suures koguses meditsiinivahendeid šrapnelli- ja põletushaavade raviks. Vajalikke vahendeid napib.

Tema sõnul on Vene sõdurite viimase aja vigastused põhjustatud eelkõige Ukraina suurtükitulest.

Borodai sõnul kasutavad ukrainlased USA haubitsaid, mis on väga efektiivsed, ning Venemaa alahindas lääne toetust Ukrainale.

Venemaa käivitas Ukraina vallutussõja 24. veebruaril, lootes selle riigi paari nädalaga anastada. Enne sõda kogutud luureinfo osutus valeks ja ukrainlased avaldavad seni vastupanu.

Vene üksustel ei õnnestunud Ukraina pealinna Kiievit kätte saada. Alates aprillist on Vene vägede peamiseks sihtmärgiks Ida-Ukraina, eelkõige niinimetatud Luhanski ja Donetski rahvavabariik, mida tahetakse Venemaaga liita.

Venelaste kätte langes ka Aasovi mere äärne Mariupol, kus Ukraina vägede viimaseks kantsiks oli Azovstali terasetehas.

Mais andsid Azovstalis olnud ukrainlased alla ja nad viidi Venemaa kontrolli all olevatesse linnadesse.

Ukraina loodab vangide vahetusega oma sõdurid, kaasa arvatud kuulsa Azovi pataljoni võitlejad, tagasi saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles