UKRAINA TOETUSEKS Eurovisiooni võidukarika ostis üüratu summa eest Eesti taustaga krüptofirma

Elu24
Copy
Bänd esines Berliini Brandenburgi väravas heategevuskontserdil
Bänd esines Berliini Brandenburgi väravas heategevuskontserdil Foto: Reuters / Scanpix

Tänavuse Eurovisiooni lauluvõistluse võitnud Ukraina ansambel Kalush Orchestra müüs oma võidukarika pea miljoni dollari eest maha, et koguda raha Ukraina sõja jaoks, vahendab BBC

Tänavuse Eurovisiooni lauluvõistluse trofee viis koju Ukraina ja Kalush Orchestra looga «Stefania». Sõjast räsitud riik lõpetas võistluse 631 punktiga, teiseks jäänud Ühendkuningriik aga 466 punktiga. Hispaania saavutas 459 punktiga kolmanda ja Rootsi 438 punktiga neljanda koha.

Eurovisiooni võitja Kalush Orchestra pani 26. mail oksjonile oma Eurovisiooni karika ja loosis Ukraina armee abistamiseks välja roosa mütsi, mida bändi ninamees Oleh Psjuk Torinos laval kandis.

«Võitsime Eurovisiooni ja nüüd tahame aidata Ukrainal sõda võita,» sõnas Oleh Instagramis. «Tahan maha müüa selle mütsi, kogu raha läheb Ukraina armeele.»

Kalush Orchestra koos võidukarikaga
Kalush Orchestra koos võidukarikaga Foto: AFP/SCANPIX

Kristallmikrofon müüdi Facebooki oksjonil 900 000 dollari eest eesmärgiga osta Ukraina sõjaväele droone. Müük langes samale päevale, mil bänd esines Berliini Brandenburgi väravas heategevuskontserdil.

Kontserdil esinenud bändi liige Oleh Psjuk kutsus inimesi üles mitte harjuma sõjaga, milles on seni hukkunud ÜRO andmetel vähemalt 4031 tsiviilisikut ja vigastatud vähemalt 4735. Samuti on sõda sundinud enam kui 14 miljonit inimest oma kodust lahkuma ning Ukraina linnad on rusudes.

«Ma arvan, et sõda peaks olema alati esikülgedel, kuni rahu saabub,» ütles Psjuk, kelle Eurovisiooni võidule oli võistluse eel pikalt vihjatud. Laul «Stefania» kirjutati algul austusavalduseks Psjuki emale, kuid emotsioone tekitavaid sõnu nagu «Ma kõnnin alati teie juurde murtud teedel» on tõlgendatud sõja ajal kokkuhoidvuse sümbolina.

Eurovisiooni võitnud grupeering teatas pühapäeval, et parima pakkumise tegi krüptovahetusplatvorm WhiteBIT. WhiteBITi tegevjuht ja kaasasutaja on Volodõmõr Nosov, kes on Eestis asutatud Whitebit Financial Company OÜ üks omanikke.

Ukraina telesaatejuht Serhi Prõtula teatas, et trofee müügist kogutud raha kasutatakse kolme Ukrainas toodetud drooni PD-2 ostmiseks, teatab uudisteagentuur Reuters. Ukraina ja Venemaa väed kasutavad droone rohkelt nii relvade kui ka luureseadmetena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles