RAHVAS PAHANDAB ⟩ Kodanik nostalgiapäevade keelustamist selgitanud Urmas Suklesele: paned oma auto ka põlema? (9)

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Haapsalu linnapea Urmas Sukles.
Haapsalu linnapea Urmas Sukles. Foto: Elmo Riig / Sakala

17 aastat septembris korraldatud Haapsalu nostalgiapäevadel on Ukrainas toimuva sõja tõttu kriips peal. Kui seni oli juttu vaid ENSV lippude, militaartehnika ja vormide kasutamise keelustamisest, siis nüüd teatas linnavalitsus, et keelab ürituse täielikult ära. Rahvas on jagunenud kahte lehte.

Reedel, 27. mail jõudis Läänemaa elanike kõrvu uudis, et linnavalitsus on legendaarsed Haapsalu nostalgiapäevad keelanud. Laupäeval andis linnapea Urmas Sukles ka selgitusi, miks linn ürituse keelustas.

«Loen kommentaare nostalgiapäevade toimumiseks loa mitteandmise kohta ning meel on kurb, sest vägagi paljud kirjutajad süüdistavad Haapsalu linnavalitsust ning soovivad nostalgiapäevade toimumist,» alustab ta postitust.

«Mul oli tore lapsepõlv ja ka nooruses sai võõra võimu all olemise ajal tehtud palju meeldivat, aga see oli võõra võimu aeg ja Eesti oli okupeeritud riik. Nostalgiapäevad Haapsalus olid siiani toredad, kuigi piiripealsed poliitilises mõttes. 24. veebruaril alustas Venemaa sõda Ukrainas. Nüüd teha Haapsalus selline üritus, mis kaudseltki toetab minu noorusaja nõukogude okupantide ideoloogiat, mille edasikandjad purustavad Ukrainas linnu, tapavad rahulikke elanikke – tänan, EI!!!!!» põhjendab Sukles.

Tundub aga, et sellest selgitustest ei piisanud nostalgiapäevade fännidele. Jäänud on küsimus, miks alles nüüd Ukraina pärast üritus keelati, kuigi Krimm okupeeriti juba 2014. aastal.

«Urmas Sukles, kas paned linnavalitsuse ees oma UAZi ka põlema nüüd?» lajatatakse Suklesele postituse kommentaariumis. Eks paljud on näinud Suklest kaunilt suvises Haapsalus ringi vuramas oma Venemaa päritolu autoga, millele kleebitud linnas toimuvate ürituste reklaamid.

Sarnase mõttelaadiga kommentaare on seal veelgi – kui keelustada selline üritus, tuleks linna peal hävitada ka kõik muu venemeelne ehk ka monumendid ja autod jms. Nostalgiapäevade fännide sõnul on tegu ikkagi nende lapsepõlvega, kus oli lisaks halvale ka palju head, ning nende arvates on lapsepõlve rõõmude meenutamise keelustamine üks inetu tegu. «Kui millegi venemeelse keelustamist alustada, tuleks seda alustada hoopis punamonumentidest!» on paljud ühel nõul.

«Tekkis selline mõte, kui nüüd see kaubamaja ees olev punavõimu ülistav monument keset päist päeva kummuli tõmmata ja teisaldada, kas ma saan siis Haapsalu linna aukodaniku tiitli või kriminaalkaristuse,» on inimesed linnavalitsuse otsuse tõttu segaduses.

Siiski on ka neid, kes ütlevad, et linnavalitsuse otsus on õige, kuna vähendab Vene agressorite võimalust üritust ära kasutada, et kummardada Venemaad, ning see aitab sõja eest põgenenud ukrainlastel leida siin rahu.

Urmas Suklese postitus.
Urmas Suklese postitus. Foto: Kuvatõmmis Facebookist
Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles