VIDEO ⟩ Ukraina eriüksus avaldas, kuidas kamikaze-droon hävitab Vene tanki

Inna-Katrin Hein
Copy
Ukraina vägede poolt hävitatud tank Harkivi piirkonnas. Foto on aprillist 2022. Ukraina sõdurid kasutavad Vene tankide hävitamiseks ka droone
Ukraina vägede poolt hävitatud tank Harkivi piirkonnas. Foto on aprillist 2022. Ukraina sõdurid kasutavad Vene tankide hävitamiseks ka droone Foto: Credit Image: © Aziz Karimov/ZUMA Press Wire Service/Scanpix

Ukraina eriüksuslased avaldasid video, millele nende sõnul on näha, kuidas kamikaze-droon jäädvustab oma viimase lennu enne, kui hävitab Vene tanki.

Video atentsust ei ole teised allikad kinnitanud.

Video põhjal paistab, et vähemalt üks sõdur istus tanki peal, kui droon tanki tabas. Rünnaku asukohta ei ole avaldatud.

Ukraina armee teatel on see esimene kord, kui nad avaldasid video niinimetatud kamikaze-drooni kasutamisest.

Droone saab edukalt tankide, kuid ka muu sõjatehnika hävitamiseks kasutada. Droon võib olla suunatud tanki vähem soomustatud osadele ja on oma väiksuse tõttu ka raskesti tuvastatav. «Enesetapudroonid» pole ainult soomuki vastu loodud relv, vaid sihtmärgiks sobib ka muu, mida tahetakse hävitada.

Kuigi Ukraina armee ei avaldanud kamikaze-drooni täpset mudelit, mainitakse teates, et droonirünnak on hea näide Ukraina sõdurite professionaalsusest ja välisabi oskuslikust ärakasutamisest.

Arvatakse, et videos nähtav droon võib olla USA päritolu Switchblade 300 10C, mida USA on Ukrainasse saatnud sadakond. Kamikaze-droone on tehtud ka tsiviildroonidest. Neid on muudetud nii, et jääks mulje, et tegemist on Switchblade drooniga.

USA-s toodetav droon Switchblade 300 10C. Foto on tehtud 24. septembril 2021 Californias Twentynine Palmsis USA mereväe õhulahingu treeningkeskuses
USA-s toodetav droon Switchblade 300 10C. Foto on tehtud 24. septembril 2021 Californias Twentynine Palmsis USA mereväe õhulahingu treeningkeskuses Foto: Cpl. Alexis Moradian/Scanpix

Vene armee kolme kuu tankide kaotused on varem arvatust suuremad. Ukraina sõnul on Venemaa kaotanud üle 1300 tanki. USA andmetel on Venemaa kaotanud ligi 1000 tanki.

Soomukeid hävitavatest droonidest on enim populaarsust kogunud Türgis toodetud Baykar Bayraktar TB2, millele on loodud isegi laul. See droon on oluliselt suurem ja raskem kui kamikaze-droonid. TB2-ga saab edukalt rünnata näiteks relva- ja kütusehoidlaid.

Ukraina sõjaväelased lükkamas Mõkolaivi Kulbakõne aerodroomil Türgis toodetavat Baykar Bayraktar TB2 drooni. Foto on tehtud 30. juunil 2021, kui Mustal merel toimus sõjaline õppus Sea Breeze 2021
Ukraina sõjaväelased lükkamas Mõkolaivi Kulbakõne aerodroomil Türgis toodetavat Baykar Bayraktar TB2 drooni. Foto on tehtud 30. juunil 2021, kui Mustal merel toimus sõjaline õppus Sea Breeze 2021 Foto: Yulii Zozulia

Ukraina võimud ja armeejuhid on tunnistanud, et hoolimata Venemaa suurtest kaotustest, on sõda Ida-Ukrainas nende armee jaoks raske.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi väitis, et venelastel on relvastuses 20-kordne ülekaal. Ukraina viimastel päevadel rõhutanud suurenenud vajadust raketiheitjate järele, mida CNN-i andmeil tarnib lähiajal Ukrainale USA.

Vene väed tungisid Ukrainasse 24. veebruaril ja sõda kestab kolmandat kuud. Venemaa plaan vallutada Ukraina, ka pealinn Kiiev, umbes kahe nädalaga, kukkus läbi.

Venelaste kätte langes Ukraina jaoks tähtsi sadamalinn Mariupol, mille viimased kaitsjad olid Azovstali terasetahases. Ukraina sõdurid viidi Vene vägede kontrolli all olevatesse linnadesse. Ukraina loodab nad vangide vahetamisega tagasi saada.

Venemaa suunas oma tähelepanu alates aprillist Ida-Ukrainale, kus on kaks venemeelset separatistlikku ala, nii niinimetatud Luhanski ja Donetski rahvavabariik, mida Venemaa tahab endaga liita.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi mõistis hukka USA endise välisministri Henry Kissingeri soovituse, et Ukraina võiks osa riigist anda Venemaale ja sõda lõppeks. Ukraina võimuesindajate sõnul sõda sellega ei lõppeks, vaid see annaks agressorile õigustuse võtta kogu Ukraina.

ÜRO andmetel on Ukrainast üle kuue miljoni inimese põgenenud teistesse riikidesse, umbes sama palju on Ukraina sisepõgenikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles