EKSPERIMENT LASTEGA VALGAS ⟩ Lapsevanem: lasteaedade toit on ohtlik, vähemalt vald hakkas lõpuks tegutsema!

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Kuuuurijale saadetud fotod Valga lasteaedade toidust.
Kuuuurijale saadetud fotod Valga lasteaedade toidust. Foto: Erakogu

Valga lasteaedade toitlustajaga OÜ Gurmann on juba pikemat aega probleemid – toit on kõlbmatu ja hilineb. Kuigi möödunud aastal vallaametnikud toidu suhtes probleeme ei näinud, on vallavalitsus siiski peale pidevaid kaebusi alustanud ettevõttega hankelepingu lõpetamist.

Möödunud aasta oktoobris tegi Elu24 loo Valga lasteaedade toitlustamisest. Lapsevanemad olid tagajalgadel ning protestisid vallavolikogu istungi eel, püüdes kinni volikogu liikmeid ning paludes neid, et midagi muutuks.

Nimelt olid lapsevanemad käinud lasteaedades proovimas OÜ Gurmann valmistatud toitu, mille pidid enda sõnul lausa välja sülitama. Kui alguses nõustusid lasteaiakasvatajad vanematega, et toit ei kõlba koeralegi, siis järsku tekkis vaikus ning enam ei julgetud lastevanematega sel teemal rääkida.

Peale pikka anumist tegi Valga vallavalitsus lõpuks kauaoodatud koosoleku koos lapsevanemate ja OÜ Gurmann esindaja Svetlana Sopiga, misjärel anti lubadus, et probleemid lahendatakse.

Vallavalitsusest kinnitati, et lasteaedade toidud on väga maitsvad ning lapsed küsivat isegi juurde. Just seda rääkis ka tol ajal asevallavanema kohta täitnud Meeli Tuubel sotsiaalmeedias, kus aga kisa toidu üle ei näidanud vaibumise märke.

Kuigi kaebuseid OÜ Gurmann pakutava lasteaedade toitlustuse kohta jõuab meie toimetusele ikka edasi, siis alles nüüd on teinud lasteaedade juhatajad ametlikud kaebused, mis on leitavad Valga vallavalitsuse avalikust dokumendiregistrist.

Valga Walko lasteaedade kaebus.
Valga Walko lasteaedade kaebus. Foto: Kuvatõmmis dokumendiregistrist

Alustasime kohe asjaolude uurimist ning küsisime nii vallavanem Monika Rogenbaumilt kui ka volikogu esimehelt Lauri Drubinšilt, mis on valla edasised plaanid seoses lasteaedade toitlustamisega ning kas nad on jätkuvalt seisukohal, et toit on maitsev ning suuri probleeme ei ole.

Valga Kasekese lasteaia kaebus.
Valga Kasekese lasteaia kaebus. Foto: Kuvatõmmis dokumendiregistrist

Kuigi kõikidele küsimustele me vastust ei saanud, vastasid mõlemad täpselt ühtemoodi: 

«Valga vallavalitsus on alates eelmise aasta sügisest pidevalt jälginud lasteaedade toitlustamist Valga linna lasteaedades ja palunud lasteaedadel edastada vallavalitsusele oma tähelepanekud kirjalikult. Lasteaedadest on vallavalitsuseni viimasel ajal jõudnud signaalid lasteaedade toidu kvaliteedi halvenemise ja ebapiisavuse kohta. Eelmisest sügisest lasteaedu toitlustava ettevõttega on korduvalt vesteldud, probleemidele tähelepanu juhitud ja lepingu korrektset täitmist nõutud. Kahjuks ei ole ettevõtte suutnud toitlustamisel saavutatud kvaliteeti hoida, mistõttu valmistab vallavalitsus ette hankelepingu lõpetamist ja uue hanke läbiviimist. Leping praeguse toitlustajaga lõpetatakse hetkest, kui on saavutatud kokkulepe uue teenuseosutajaga, sest lasteaedade toitlustus tuleb tagada katkematult.»

Nüüd tuleb lastevanematel vaid loota, et uus toitlustaja leitakse õige pea, sest laste tervise huvides sellised asjad jätkuda ei tohiks.

Valga Buratino lasteaed.
Valga Buratino lasteaed. Foto: Kuvatõmmis dokumendiregistrist

Oktoobris Valgat külastades rääkis meile üks kohalik kohvikupidaja, et sellise raha eest, nagu seda teeb OÜ Gurmann, ei ole võimalik süüa teha. Ka lapsevanemad mõistavad, et valla ülesanne on leida hanke korras soodsaim pakkuja, kuid siiski tuleks nende arvates teha koostööd mõne toitlustusspetsialistiga, kes ütleks, millise summa eest on võimalik kvaliteetselt süüa teha ja millise summa eest mitte.

Ka OÜ Gurmann esindajale Svetlana Sopile on antud kommentaari võimalus, kuid hetkel pole ta meile vastanud.

Valga Buratino lasteaia kaebus.
Valga Buratino lasteaia kaebus. Foto: Kuvatõmmis dokumendiregistrist
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles