Kas tõesti on üliohtlikud ahvirõuged otsapidi juba Soomes?

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Ahvirõuged
Ahvirõuged Foto: hs.fi

Helsingi ja Uusimaa maakonnas teatati väidetavalt esimesest tõenäolisest ahvirõugetesse nakatumisest Soomes. Lõplik kinnitus ahvirõugete nakatumise kohta saadakse nädala lõpuks.

Soome haigla on andnud teada meespatsiendi ortopoksiviirusega nakatumisest, mis on tuntud kui ahvirõuged. Praegu uuritakse mehele tehtud analüüse ning vastuseid lubatakse nädala lõpuks. Seega pole veel sada protsenti kindel, kuid kõik viitab sellele, et nakatumine on tõepoolest toimunud.

Arvatavasti saadi haigus reisil Euroopasse. Koduhooldusel viibival patsiendil on villid ja kõrge pakavik, muu olemine on hea. Mehega lähikontaktis olnud inimesi on teavitatud ja juhendatud, et vältida nakkuse levikut.

Ahvirõugete viirust leidub peamiselt Lääne- ja Kesk-Aafrikas ning haiguse edasikandumine inimeselt inimesele on olnud haruldane. Euroopas ja Põhja-Ameerikas on viimastel nädalatel teatatud mitmekümnest ahvirõugete juhtumist. Infektsioonidest on teatatud isikutel, kes ei ole reisinud piirkondadesse, kus ahvirõuged on levinud.

Enamikul juhtudel kahtlustatakse, et infektsioonid on seotud meestevahelise seksiga. Haiguse ülekandmiseks ühelt inimeselt teisele on sageli vaja väga tihedat kontakti.

Ahvirõugete ravi on sümptomaatiline ja haigus taandub tavaliselt mõne nädala jooksul. Tõsine haigus on aga võimalik, eriti neil, kelle kaitsevõime on mõne muu haiguse või meditsiinilise ravi tõttu nõrgenenud, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles