Endist Soome ja ELi luureülemat kahtlustatakse rasketes kuritegudes

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Georgij Alafuzoffi
Georgij Alafuzoffi Foto: Iltalehti/ Tarmo Teinilä

Endist peastaabi luureülemat Georgij Alafuzoffi kahtlustatakse julgeolekusaladuste avaldamises, ametisaladuse rikkumises ja teenistuskuritegudes.

Iltalehtil õnnestus Alafuzoffini  kätte saada teisipäeval. Ajalehe sõnul ütles Alafuzoffini, et ei soovi tema vastu tehtud süüdistusi kuidagi kommenteerida.

Alafuzoffi nimi tuli päevavalgele 2019. aastal, kui tekkisid esimesed kahtlustused tema teabelevitamisest. Kuriteosüüdistused näivad olevat kooskõlas tõsiasjaga, et politsei on teda konkreetselt teabelekitamises kahtlustanud.

Riigi- ja julgeolekusaladuste avaldamise eest karistatakse Soomes minimaalselt neljakuulise ja maksimaalselt nelja-aastase vangistusega. 

Raskendatud teoks loetakse tegu, mille toimepanija on oma käitumisega kas taotlenud olulist kasu, püüdnud tekitada olulist kahju või pannud eriti vastutusrikka ülesande täitmisel toime kuriteo.

Ametisaladuse rikkumise eest karistatakse maksimaalselt kaheaastase vangistusega.

Iltalehtile laekunud dokumentide põhjal on kahtlustatav turvasaladuse avaldamise ja ametisaladuse rikkumise aeg detsember 2014 kuni detsember 2017. 

Teenistuskuriteod toimusid üle kahe aasta ja ulatuvad peamiselt aastatesse, mil Alafuzoff töötas Euroopa Liidu sõjaväestaabi sõjaväeluure ülemana.

Iltalehti raport näitab, et süüdistuse esitamise protsess on edenenud tõesti aeglaselt.

Kahtlused Alafuzoffi osas olid politseile teada 2018. aasta suveks, mil politsei tema vara arestis. Esimest korda menetleti arestimist Helsingi ringkonnakohtus 2018. aasta juuli alguses.

Ometigi on reaalset vangistust lausa neli korda edasi lükatud. Viimati menetleti mehe suhtes olevaid süüdistusi 2019.aastal.

2021. aasta oktoobris esitas prokurör kolmele Helsingin Sanomate ajakirjanikule süüdistuse julgeolekusaladuse avaldamises ja julgeolekusaladuse avalikustamise katses.

Teisest küljest pole Alafuzoffi vastu selles osas veel süüdistusi esitatud. Umbes neli aastat kestnud kohtueelne uurimine on erakordselt pikk ja uurimisjuht on juba kahel korral vahetunud. Iltalehti andmeil võib uurimine siiski paari kuu jooksul lõpule jõuda.

Seetõttu on võimalik, et Alafuzoffi vastu esitatud süüdistusi käsitletakse samas kontekstis Helsingin Sanomate ajakirjanike vastu esitatud süüdistustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles