FOTOD JA VIDEO 18-aastane noormees avas Texase koolis tule, hukkus vähemalt 19 last ja kaks täiskasvanut

Inna-Katrin Hein
Copy
Preester Gustavo Garcia-Siller lohutamas emasid, kelle lapsed õpivad USA-s Texases Uvalde põhikoolis, kus leidis 24. mail aset tulistamine
Preester Gustavo Garcia-Siller lohutamas emasid, kelle lapsed õpivad USA-s Texases Uvalde põhikoolis, kus leidis 24. mail aset tulistamine Foto: MARCO BELLO

Ameerika Ühendriikides Texases Uvaldes leidis aset koolitulistamine, milles kohalike võimude teatel kaotas elu vähemalt 19 last ja kaks täiskasvanut. Üks täiskasvanutest oli õpetaja ja teine kooli valvanud politseinik.

USA meedia teatel lasi politsei 18-aastase tulistaja sündmuskohal maha. Uurimine näitas, et tulistaja saatis varem oma klassikaaslastele ja ka talle tundmatule inimesele fotosid relvadest.

Uvalde haigla arstide teatel toodi neile palju kohaliku Robbi põhikooli õpilasi, kes olid tulistamisest vigastada saanud. Haavatute seas on ka kaks politseinikku.

Neli kriitilises seisundis last viidi San Antonio haiglasse, kus on nende opereerimiseks ja raviks paremad tingimused.

Korrakaitsjate andmetel saabus tulistaja kooli koos relvaga, hakkas käima klassist klassi ja tulistas.

Texase kuberner Greg Abbot sõnas 24. mai pressikonverentsil, et tulistaja ei otsinud kedagi konkreetset, keda maha lasta, vaid ta tulistas kõiki ette juhtunud inimesi.

Uudistekanali CNN andmetel oli tulistaja 18-aastane Salvador Ramos, kes õppis Uvalde keskkoolis. Ramos saatis klassikaaslastele relvafotosid ja kui nad küsisid, et miks ta seda teeb ja kas tal on relvad, vastas noormees, et nad ei peaks muretsema.

Klassikaaslaste sõnul ei käinud Ramos just sageli koolis ja nende sõprus oli jahenenud.

Politsei leidis Ramose postitatud relvafotosid Instagramist. Sealt saatis poiss tundmatule isikule fotosid ja relvasõnumeid.

USA-s Texases Uvaldes leidis aset koolitulistamine. Pildil politsei Robbi põhikooli alal, kus 18-aastane noormees tule avas
USA-s Texases Uvaldes leidis aset koolitulistamine. Pildil politsei Robbi põhikooli alal, kus 18-aastane noormees tule avas Foto: AP Photo/Dario Lopez-Mills/Scanpix

Uurijate andmetel on see salapärane isik naissoost ja Ramos teatas talle, et tal on saladus, mis saab varsti ilmsiks. Nad arvavad, et saladus oligi see, et ta läks kooli tulistama.

Enne kooli minemist avas poiss tule ka oma vanaema pihta, kes sai raskelt vigastada. Naine on kohalikus haiglas ravil. 

Tulistaja saabus kooli 24. mai pärastlõunal kohaliku aja järgi, ta oli relvastatud ja kandis kuulivesti.

Kooli politsei üritas Ramose sisenemist koolimajja takistada, kuid ta lasi politseiniku maha. Enamik noormehe ohvritest on kolmanda ja neljanda klassi õpilased.

USA-s Texases Uvaldes leidis 24. mail aset koolitulistamine. Fotol Robbi põhikooli õpilaste vanemad ja lähedased kohalikus kogukonnakeskuses ootamas politseilt teateid
USA-s Texases Uvaldes leidis 24. mail aset koolitulistamine. Fotol Robbi põhikooli õpilaste vanemad ja lähedased kohalikus kogukonnakeskuses ootamas politseilt teateid Foto: REUTERS/Marco Bello/Scanpix

Noormeest üritasid takistada nii politsei kui piirivalve. Vähemalt kaks politseinikku ja üks piirivalvur sai Ramosega peetud tulevahetuses vigastada.

Kool andis õpilaste vanematele intsidendist teada ning neil paluti koguneda kogukonnakeskusesse, mitte tulla koolimajja.

Umbes 16 000 elanikuda Uvalde asub suurlinnast San Antoniost 130 kilomeetri kaugusel lääne pool.

USA võimude teatel oli nüüdne koolitulistamine ohvrite arvult teine. Kõige suurema ohvrite arvuga koolitulistamine leidis aset 2012 Connecticutis Newtownis Sandy Hooki algkoolis, kus hukkus 20 last ja kuus täiskasvanut.

USA president Joe Biden sõnas, et kongress peaks muutma relvapoliitikat ja -seadusi, et 18-aastased ei saaks enam relvi osta.

USA eelmine suurtulistamine leidis aset New Yorgi osariigis Buffalos umbes nädal tagasi.

USA kodanikuorganisatsiooni Gun Violence Archive (GVA) andmetel on USA-s viimase aasta jooksul toimunud 212 massitulistamist. GVA määratleb massitulistamisena sellise tulistamise, milles elu kaotanuid või haavatuid on neli või rohkem.

USA-s on maailma kõige relvastatum ühiskond, kus relvi on lihtne kätte saada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles