ERR SELGITAB ⟩ Ukrainale null punkti: mille alusel pandi Eurovisiooniks kokku palju poleemikat tekitanud Eesti žürii? (3)

Ketlin Kruse
, Reporter
Copy
Foto: Kuvatõmmis

Kui Eesti rahvas andis Eurovisiooni võitnud Ukrainale maksimumpunktid ehk 12 punkti, siis Eesti žürii jättis Ukraina sootuks punktideta. Ei läinud kaua, kui Twitteris läks lahti tuline arutelu selle üle, kas kokku pandud žürii oli ikka pädev punkte jagama. 

Pühapäeval oli ühismeedias rohkelt rahulolematuid Eurovisiooni vaatajaid, kes väljendasid mõistmatust, miks Eesti žürii Ukrainale erinevalt teistest Balti riikidest punkte ei andnud.

«Kellega ma ERRist rääkima pean? Mul on väga palju öelda,» säutsus üks, väljendades rahulolematust žürii koosseisu üle. «Kes vastutab? Kes pani selle roosavahulise žürii kokku?» küsis teinegi. Loe pikemalt SIIT!

Eurovisiooni lauluvõistluse etteasteid hindas Eestis žürii, kuhu kuulusid Sven Lõhmus, Maian Kärmas, Liina Ariadne Pedanik, Karl Killing ja Toomas Olljum.

Pühapäeval ei õnnestunud ERRilt ega žürii liikmetelt pikemat kommentaari saada, ent esmaspäeval selgitas ERRi pressiesindaja Pille-Mai Helemäe olukorda. 

«Žürii pannakse kokku kohalikest professionaalidest, lähtudes mitmekesisuse põhimõtetest vanuse, soo ja tausta osas,» sõnas ta. Helemäe lisas, et Eesti žürii kogunes reede õhtul ja hindas laule finaali peaproovi põhjal.

«Tõsi on see, et televaatajate arvamused ei pruugi žüriiga kõiges kattuda, aga see ongi Eurovisiooni olemus ja võlu. Eesti žürii on kindlasti tegutsenud professionaalselt ja parimate kavatsustega,» kommenteeris ta. 

Helemäe selgitas, et žürii töö on väga selgelt reglementeeritud ning enne hindamist on žüriile antud video teel ka juhised hindamise protseduuri kohta. «EBU poolt on žüriile ette antud järgmised kriteeriumid, mille alusel laule peab hindama: vokaalne võimekus, lavaline esitus, laulu ülesehitus ja originaalsus.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles