FOTOD KOHTUST ⟩ «Tunnen, et mind soovitakse süüdi lavastada!» Karuste häälteostu skandaalis kuulati üle vallavolikogu liige

Annaliisa Köss
, reporter-toimetaja
Copy

16. mail jätkus Harju maakohtus endise Valga vallavanema Ester Karuse ja tema isa Allain Karuse hagi arutamine Õhtulehe ajakirjaniku Kadri Kuulpaki vastu. Kohtuasi puudutab 2020. aastal Kuulpaki sulest ilmunud artiklit, milles ta kirjutas linnas levinud kuulujuttudest, justkui oleks Karused kohalikel valimistel viinapudeli ja kümne euro eest hääli ostnud.

Riigikohtu otsust antud loo kohta loe siit:

https://elu24.postimees.ee/7868006/poliitik-vs-ajakirjanik-ester-karuse-ja-ohtulehe-ajakirjaniku-kohtumadin-sai-lopu-toendina-vois-kasutada-anonuumsete-allikate-utlusi

Tänast kohtuistungit alustas kohtunik Reena Nieländer küsimusega kompromissi saavutamise võimalikkuse kohta, kuid pooled on endiselt seisukohal, et kompromissist on asi kaugel. «Kui meie seisukoht ongi muutunud, siis pigem vastupidises suunas,» leiab Ester Karuse ja lisab, et ühel pool on ikkagi ajakirjanik, kelle käes on ajakirjanduslik võim ja kes kasutab seda täiel määral tavainimese ehk tema, Ester Karuse vastu ära. «See kius jätkub!»

Allain ja Ester Karuse 16. mail Harju maakohtus.
Allain ja Ester Karuse 16. mail Harju maakohtus. Foto: Tairo Lutter

«Ajalehes tuleb artikleid edasi ja need on samamoodi ebatõesed,» lisab Allain Karuse, kelle mõtet jätkab hagejate esindaja Robert Sarv: «Me räägime siin suhtumisest, et ajakirjanik on antud kohtusse valeväidete avaldamise eest, aga ka pärast kohtuasja algust ei ilmuta ta mingit äratundmist, et oleks hagejate suhtes valesti käitunud, mis võiks olla kompromissi esimene eeldus meie poolt vaadatuna.»

Kuulpaki esindaja Mari Männiko nõustub samuti, et täna ei ole laual sellist kompromissi, mida võiks arutada.

Tunnistajate ülekuulamine

Kuna pooled ei jõudnud kohtus kompromissile ka mullu oktoobris, kuulati esmalt üle Õhtulehe ajakirjanik Kadri Kuulpak, kes muu hulgas lükkas tagasi süüdistuse, justkui oleks lugu olnud opositsioonipoliitikute tellitud.

Ajakirjanik Kadri Kuulpak 05.10.2021 Harju maakohtus.
Ajakirjanik Kadri Kuulpak 05.10.2021 Harju maakohtus. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Kuulpak põhjendas toona, et allikad on loos anonüümsed, kuna neil on oma nime avaldades hirm sotsiaaltoetustest või tööst ilma jääda. Ajakirjanik tõdes, et loo avaldamiseks andis kindlustunnet asjaolu, et allikad ei tundnud üksteist, nende juttudes oli ühiseid jooni ning kõigiga kohtuti eraldi. «Ma ei pidanud usutavaks, et nad võiksid kokku mängida,» ütles Kuulpak mullu oktoobris kohtu ees.

Artiklis kõlanud väite, et politsei jättis ütluste kogumise katki, kuna küsitletavad olid joobes, esitas ajakirjanikule väidetavalt üks tema allikatest, Valga vallavolikogu liige ja MTÜ Valga Abikeskuse juht Teresa Sale. Täna, 16. mail kuulati ta Karuste poolt tunnistajaks kutsutuna Harju maakohtus video vahendusel üle.

Teresa Sale.
Teresa Sale. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Mullu oktoobris ütles Sale Elu24-le, et Kuulpaki-nimelise ajakirjanikuga tutvus ta esimest korda alles ajaleheveergudel ning ühtegi kokkupuudet tal ajakirjanikuga enne artikli ilmumist ei olnud. Täna aga tunnistas Sale, et Kadri Kuulpak helistas talle 2017. aastal artikli asjus, millega on seotud perekond Karuse.

Küsimusele, kas Sale ja Kuulpak on ka silmast silma kohtunud, vastab tunnistaja, et ühe korra on kohtumine Valga linna tänaval tõepoolest aset leidnud. «Aga kuidas Kuulpak minuni jõudis või kust ta minu telefoninumbri sai, seda ma ei tea,» ütleb Sale.

Allikakaitse küsimus

«Kuulpak küsis, kas minu tutvusringkonnas on inimesi, kes võiksid anda talle infot häälte ostmise kohta, ning lubas kõikidele allikakaitset,» lausub Sale ja märgib, et viimast ei ole ajakirjanik suutnud tagada.

Tunnistaja viitab sellele, et allikakaitset lubati ka talle endale, kuid sellest hoolimata peab ta täna tunnistajapingis ütlusi andma. «Mul oli vaid üks kontakt, kes rääkis mulle, et talle pakuti hüvesid ja et perekond Karuse käis tema juures kodus ähvardamas. Rohkem ma sellest midagi ei tea. Miks olen täna mina kohtus? Ma ei saa sellest aru,» ärritub Sale ja lisab: «Ma tunnen, et mind soovitakse süüdi lavastada!»

Väidetavalt oli ka teisi häälteostjaid

Kuulpakile jagatud isikuga oli Salel kokkupuude 2017. aastal pärast kohalikke valimisi. «Ega allikas konkreetselt minu poole ei pöördunudki, vaid rääkis juttu häälte ostmisest kõigile. Seejärel teavitasin sellest politseid, kes ka kohapeal käis ja isiku üle kuulas.»

Sale räägib, et lisaks Karustele oli pärast 2017. aasta valimisi veel mitmeid inimesi, kelle kohta häälte ostmisest kuulujutte räägiti. «Ma rääkisin ka politseile mitmest isikust, kuid Karustega oli seotud ainult see üks isik, kellest juba juttu oli,» täpsustab tunnistaja ja ütleb, et tema eesmärk oli vaid politseid teavitada, et sellised asjad on juhtunud.

Häälteostust oli Sale sõnul Valgas juttu ka 2019. aasta riigikogu valimiste aegu. «Need jutud tulid poolpurjus meestelt, kes ka ise häälte eest viina said. Sealt käisid mitmed nimed läbi, kes on hääli ostnud, mitte ainult perekond Karuse. Samal päeval helistasin uurijale, kes varem oli meie juures käinud. Mulle vastati, et kuna inimesed on joobes, siis ei saa politsei neid üle kuulata, ja kohale ei tulnud,» räägib Sale aastaid tagasi juhtunust.

Keskerakondlased Sale vastu

Robert Sarve esitatud küsimuste kaudu tuleb jutuks ka kinnipidamisasutusest vabanenud isikute tugikeskuse rajamine Valka. «Jah, me võitsime justiitsministeeriumi hanke, aga me loobusime sellest,» ütleb Sale ja selgitab, et lisaks Allain Karusele vedas tugikeskuse vastast tööd kogu Keskerakond eesotsas Keskerakonna Valgamaa piirkonna juhi Alar Näämega.

Et kaudselt võib küsimusest välja lugeda, justkui oleks Sale soovinud Karusele selle eest kätte maksta, vastab naine: «Mul ei ole midagi perekond Karuse vastu. Ma ei saa aru, miks nad tahavad minuga kogu aeg vaielda. Mul ei ole nende vastu mitte mingit viha ega kättemaksuhimu!»

Allain ja Ester Karuse ning Robert Sarv 16. mail Harju maakohtus.
Allain ja Ester Karuse ning Robert Sarv 16. mail Harju maakohtus. Foto: Tairo Lutter

Hääl viinapudeli ja kümneka eest

2020. aasta 24. novembril ilmus Õhtulehes artikkel «KUULUJUTT: HÄÄLE EEST SAI 10 EUROT! «Inimestel pole midagi süüa, sellepärast müüaksegi valimistel oma häält»», milles kirjutasid ajakirjanikud Kadri Kuulpak ja Arvo Uustalu kohalikele anonüümsetele allikatele tuginedes, et toonane Valga vallavanem Ester Karuse ja tema isa, keskerakondlane ja ettevõtja Allain Karuse olevat 2017. aasta kohalike omavalitsuse valimistel viinapudeli ja kümneeurose eest hääli ostnud.

Mainitud artiklis rääkisid kolm anonüümseks jääda soovinud inimest, kuidas neid autoga poodi viidi, seal neile viina osteti ning kümnekat pakuti – vastutasuks pidavat nad Allain või Ester Karuse poolt hääletama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles