Muuseum kogub vanaemade asju

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumi on toodud juba mitmesuguseid vanaemade noorpõlvega seotud esemeid.
Muuseumi on toodud juba mitmesuguseid vanaemade noorpõlvega seotud esemeid. Foto: Herki Helves

Viljandi muuseum ootab endiselt abi muuseumiaastale pühendatud näituse «Vanaema noorusmailt» koostamiseks.


Möödunud aasta sügisel tehtud üleskutsele on reageerinud paarkümmend inimest, kes on pakkunud vanaemade ja emade näputööd ning tööriistu, perekonnareliikviaid, isiklikke tarbeesemeid, dokumente, fotosid, rõivaesemeid ning palju muud.



Üks näituse koostajaid, etnoloog Tiina Jürgen tõi näiteks, et saadud esemete seas on väga huvitav pulmaöö särk, mille pruut on endale ise valmistanud.



«Toodud on ka väga vahva palitu, mille on kolmekümnendatel aastatatel õmmelnud hea Viljandi rätsep August Mitt,» lausus Jürgen.



Näituse kokkupanemiseks palutakse teavet vanaemade noorusaastate kohta ajavahemikust 1900—1960 ja sellest ajast pärinevaid asju. Muuseumi huvitavad eluloolised andmed, fotod, albumid, päevaraamatud, kirjad, dokumendid, rõivad, jalanõud, peakatted, näputööd, käsitöötarbed, ehted, mänguasjad, koolitarbed ja teised isiklikud esemed, nagu puudritopsid, huulepulgad, kammid, prillid ja muu selline.



«Toodud on palju, ent me ootame lisa, et saaks parema näituse,» lisas Jürgen. «Eriti teretulnud on vanad jalanõud, peakatted, ehted ja rõivad.»



Tulevase väljapaneku eesmärk on avada aastakümnetetaguse igapäevaelu intiimseid ja peidetud tahke. Koostajaid huvitab, millega sisustas eesti naine oma vähest vaba aega; mida pidas ta tähtsaks ja kalliks, et seda säilitada tulevatele põlvedele, ning mida räägivad vanad fotod ja dokumendid tema noorusaja kohta.



Avamine, mis algul oli planeeritud märtsi algusse, lükkus 1. aprillile ning nii kestab eksponaatide kogumine 1. märtsini.



Muuseum palub neil, kel on pakkuda teemakohast materjali, võtta ühendust numbril 433 3316. Soovi korral tagastatakse esemed pärast näituse mahavõtmist omanikule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles