Mis saab siis, kui Ukraina võidab Eurovisiooni?

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Ukrainat Eurovisioonil esindav Kalush Orchestra eile Torinos toimunud peaproovis.
Ukrainat Eurovisioonil esindav Kalush Orchestra eile Torinos toimunud peaproovis. Foto: Luca Bruno / AP

Paljud kihlveokontorid ennustavad Ukrainale Eurovisiooni võitu. Kuidas saaks sõjast räsitud Ukraina aga suurejoonelise lauluvõistluse korraldamisega hakkama? Rootsi pakub juba praegu oma abi.

Kui Ukrainas pole võimalik 2023. aastal Eurovisiooni korraldada, saab seda teha Stockholmis, vahendab That Eurovision Site

Paljud Eurovisiooni fännid ennustavad tänavu võitu Ukrainale. Käimasolev Vene-Ukraina sõda tekitab aga küsimusi, kas riik suudaks võistluse läbi viia, kui Ukraina esindaja Kalush Orchestra peaks tõepoolest 14. mail toimuva finaali võitma.

10. mail kinnitas Stockholmi linnapea Anna König Jerlmyr, et ta on ühendust võtnud Ukraina saatkonnaga ja pakkunud Rootsit 2023. aasta Eurovisiooni toimumiskohaks, juhul kui Ukraina ei suuda ise võistlust korraldada. 

Stockholmi linnapea Anna König Jerlmyr
Stockholmi linnapea Anna König Jerlmyr Foto: JESPER ZERMAN, Scanpix

Kiiev ja Stockholm on sõpruslinnad

Ukrainal on tihedad sidemed Stockholmiga ja seetõttu sobiks Rootsi pealinn Eurovisiooni kohaks hästi. Lauluvõistluse saaks korraldada Avicii Arena spordi- ja kontserdihallis.   

2016. aastal Rootsis toimunud Eurovisiooni võistluse võitis Ukraina esindaja Jamala lauluga «1944». Alates sellest ajast on võidulugu Ukraina rahva jaoks märgilise tähendusega. 

Linnapea Jerlmyri sõnul on Rootsi pakkumine Eurovisiooni korraldajaks toetuse avaldamine Ukrainale. «On oluline, et teised riigid pakuvad abi sõja käes vaevlevale Ukrainale.» 

Miks poliitik praegu sellise avalduse tegi?

Jerlmyr selgitas, et ta ei taha, et keegi kardaks Ukraina poolt hääletada sealse keerulise olukorra tõttu. Inimestel võib tekkida kahtlusi selle suhtes, kuidas Ukraina võistluse korraldada suudaks.

«Pöördusin Ukraina saadiku poole ja andsin oma ettepanekust teada. Tal on hea kontakt Kiievi linnapeaga,» ütles Jerlmyr ja avaldas, et Ukraina võib Rootsit show korraldamises usaldada, kuna neil on hiljutine kogemus.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles