VAHVA EKSPERIMENT ⟩ Lääneranna valla töötaja kasutas GPS-seadmeid, et näha, kas jäätmevedajad ikka sorteerivad prügi

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Väätsa Prügila.
Väätsa Prügila. Foto: Dmitri Kotjuh

Möödunud aastal lahvatas üle-eestiline skandaal, kui eksperimendi käigus selgus, et pakendikonteinerite sisu ei jõuagi alati sorteerimisjaama, vaid lõpetab otse prügilas või põletusahjus nagu olmeprügi. Lääneranna valla järelevalvespetsialist tegi oma kogukonna jaoks sarnase katse.

Lääneranna vallavalitsus lisas Facebooki video prügieksperimendist, mille viis läbi valla järelevalvespetsialist Piret Mäestu keskkonnakuu raames. «See tekitas meie kogukonna inimestes vastakaid tundeid ja emotsioone ning otsustasime läbi viia prügieksperimendi, et kinnitada või ümber lükata eksperimendi põhjapidavuse Lääneranna vallas,» vihjab ta möödunud aasta prügiskandaalile.

Nimelt korraldati toona eksperiment, mille tulemusel avastati, et inimeste sorteeritud prügi ei jõudnud sinna, kuhu seda väideti viivat, vaid hoopiski olmeprügi sekka. See pani rahva kihama, sest paljud näevad prügi sorteerimisel suurt vaeva ning teinekord jalutatakse üpris kaugele, et jäätmed õigesse konteinerisse saaks.

Mäestu lisas oma pakenditesse GPS-seadmed, mille vald soetas pikaaegselt koostööpartnerilt kampaania raames, et kogukonna keskkonnateadlikkust suurendada.

Kuigi GPS-seadmetega olid mõningad viperused – signaal kadus ära –, sai siiski ilusti tuvastatud, kuhu prügi viidi. Seekordne eksperiment oli edukas, sest pakendid läksid täpselt sinna, kuhu vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles