FOTO JA VIDEO ⟩ Vaata, milline oli ilm 12. mail kaks aastat tagasi

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Kevad. Pilt on illustreeriv.
Kevad. Pilt on illustreeriv. Foto: Karl Adami

Sünoptik Kairo Kiitsak jagab sotsiaalmeedias vahvat klõpsu, mis tehtud 12. mail 2020 ehk täpselt kaks aastat tagasi. Pildil on näha rohkelt lund ning suusatavat naist. 

Täna, 12. mail 2022 sajab paljudes kohtades vihma. Sünoptik Kairo Kiitsak on oma Facebooki seinale postitanud toreda video vihmast. «Loodus tänab sooja vihmasaju eest, nüüd läheb mühinal veelgi rohelisemaks 12.05.2022,» kirjutab Kiitsak video juurde. 

Kui aasta aega tagasi oli 12. mail suviselt soe ilm, siis kaks aastat tagasi oli ilm talvine – puud ja põõsad olid kattunud kauni lumevaibaga ning talispordihuvilised said nautida suusatamist. 

Postitatud pildi juurde on Kiitsak kirjutanud: «Lumine hommik Kagu-Eestis täpselt 2 aastat tagasi (12.05.2020).

Miks ilm nii palju erineb? 

Elu24 uuris Kiitsakult, kuidas on nii, et ühel kevadel on ilm suvine, teisel aga talvine. Sünoptik selgitab, et selle taga on palju faktoreid, aga sõltub sellest, missugune tsirkulatsioonitüüp on parajasti välja kujunenud. «Kui kevadel valitseb veel mõnda aega meridionaalne tsirkulatsioon (õhuvool põhjast), siis jõuab meile põhja poolt külmemaid õhumasse. Mullu samal ajal valitses meil poolmeridionaalne tsirkulatsioon – õhuvool idast, kagust ja lõunast (Venemaalt jõudis suviselt sooja õhku),» avaldab Kiitsak Elu24-le.

«Selle kohta kehtib ütlemine, et aastad pole vennad. Mõnel aastal võib rannas päikest võtta, teisel aastal tuleb veel koduhoovist lund kühveldada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles