Jaak Madison Strasbourgi skandaalist: Prantsuse politsei käitus õigusvastaselt, loomulikult hakkasin neile vastu (15)

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Riho Terras ja Jaak Madison sattusid Strasbourgi ööklubis konflikti. Kollaaž.
Riho Terras ja Jaak Madison sattusid Strasbourgi ööklubis konflikti. Kollaaž. Foto: Kollaaž

Europarlamendi saadik Jaak Madison rääkis Vikerraadios avameelselt sellest, mis tegelikult Strasbourgi klubi juures toimus ning kuidas olukord tipnes politsei saabumisega.

Laupäeval jõudis Eesti meediani teave, et kaks meie europarlamendi saadikut Jaak Madison ja Riho Terras on sattunud Prantsusmaal ametivõimudega pahuksisse ning viibisid isegi politseiautos.

Suure skandaali põhjuseks oli väidetavalt asjaolu, et mehed olevat olnud rassistlikud, Madison aga lükkab selle väite Vikerraadios ümber. «Nii palju kui mina Riho kõrval olin, ei kuulnud ma midagi rassistlikku.»

Et loosse selgust tuua, hakkas Madison rääkima, kuidas too kolmapäevane päev möödus ning kuidas tema sõnul asjaolud kohaliku politseini jõudsid.

Nimelt olevat kolmapäevad parlamendis üsnagi tihedad ja pikad. Tihtipeale lõppevat tööpäev alles seitsme või kaheksa ajal õhtul, misjärel suundutakse mõnesse restorani õhtustama, kus teinekord ei puudu söögi kõrvalt ka hea joogipoolis.

Saadiku sõnul polnud ta esialgu üldsegi Terrasega koos, vaid õhtu jooksul kohtuti juhuslikult. Siis mindi üheskoos Lenduri-nimelisse pubisse, kus joogivalik olevat suur ja lai.

Väidetavalt arutasid nad ikka tööasju, sest igapäevaselt poliitikaga tegelev isik ei suuda nii lihtsalt sellest teemast välja tulla ning Madisonil on enda sõnul Terrasega hea klapp ja üsnagi sarnane maailmapilt. Nõnda arutatigi nii sise- kui ka välispoliitikat ning ka tulevasi valimisi.

«Alustasime tassi kohviga, hiljem tassike teed, mõned õlled ja üks väike šotikene,» kirjeldab Madison, milliseid jooke ta tol õhtul tarvitas. Kui uuriti, mis jook selles pitsis olla võis, ütles Madison, et kuna ta ise ei tellinud, siis ta täpselt ei tea, kuid pakub, et oli midagi tekiilaga. «Võtsime, tähistamaks edukaid hääletamisi ja tööpäeva lõppu,» lisab saadik.

Terrasega olevat olnud kaasas hollandlasest kolleeg, kes nad kella viie paiku hommikul Live Clubi nimelisse klubisse kaasa kutsus. «Tantsimiseks oleks pidanud naised kaasas olema, aga seekord neid ei olnud,» ütleb Madison ja lisab, et mingit tantsuõhtut plaanis ei olnud, vaid mõeldi seal lihtsalt laua ääres veidike tiksuda.

«Kuhugi kiiret ei olnud, sest neljapäeviti otseselt aja peale tööle minekut ei ole. Alles kell 12 hakkavad hääletamised,» põhjendab ta pikka ülevalolekut töönädala keskel.

«Klubi ees tervitas meid šveitser (uksehoidja), ei olnud tegemist mustanahalisega, tavalise valge inimesega oli tegu,» täpsustab Madison kiiresti. Šveitser olevat palunud üleriided ära panna ning ka sisenemistasu maksta, kuid just siis tekkinudki sõnelus.

Madison oli enda sõnul oma mantli ilusasti juba hoiule andnud, kuid Terras olevat vaidlema hakanud, sest ta ei tundnud, nagu tema pintsak oleks üleriie, ning ta ei olnud nõus seda ära andma. Uksehoida aga arvas, et siiski tuleks see ära anda.

«Eks väikestest asjadest tekivadki kõige suuremad vaidlused,» lisab Madison.

Madison oli juba klubis sees, kui avastas, et tema kolleegid ei tule ega tule. Seepeale läks ta välja uurima, mis on juhtunud. Seal toimus endiselt vaidlus ning mõlemad osapooled – nii klubi töötaja kui ka Terras – ähvardasid politsei kutsuda, kes saabuski viimaks kohale.

«Võtame asja rahulikult, ärme lähe üle piiri,» olevat Madison püüdnud Terrast rahustada, sest tema arvates ei olnud teema suuremat tüli väärt. «Nii palju kui mina Riho kõrval olin, ei kuulnud ma midagi rassistlikku,» lisab Madison, sest meedias väideti, nagu oleksid nad käitunud klubi töötajatega rassistlikult.

«Üks meist oli öelnud prantsuse keeles ahv. Guugeldasin siis hiljem, kuidas on prantsuse keeles ahv, midagi s-tähega oli, ma isegi ei mäleta,» räägib Madison, miks talle tundub see väide uskumatu.

Prantsuse politsei oli aga kohe võtnud negatiivse hoiaku Terrase suhtes, kes hakkas enda kaitseks olukorda telefoniga filmima. «Eesti politsei on parem, pädevamad selliseid asju lahendama. Ei suudetud jääda neutraalseks,» ütleb Madison kohalike ametivõimude töö kohta.

Madisoni sõnul on Prantsusmaal siiani inimestel õigus filmida õiguskaitseorganite tööd, kuigi Macron olevat püüdnud seda tulutult uute seadustega keelata. Siiski haaranud üks politseinikest Terrase telefoni enda kätte ning hakanud sealt faile kustutama.

«Tegu oli õigusvastane ja võtsin seetõttu ise politseilt Riho telefoni tagasi,» sõnab Madison. Talle kui endisele Eesti abipolitseinikule ei andnud rahu, et nii ebapädevalt käituti, ning ta püüdis Terrase õigusi kaitsta.

Seepeale olevat ametivõimud neid kohelnud kui agressoreid, keda üritati mitmekesi maha suruda, ning lõpuks tuli Eesti saadikutel politseiautos istuda. Autos hakati eestlastelt aga uurima, kes nad on ning mis ametit nad peavad.

Korraks oli tekkinud keelebarjäär ning politseinikud ei saanud kohe aru, kes nad Euroopa Parlamendis on. Lõpuks paluti neilt dokumente. «Kuigi meedias nii väidetakse, ei saanud ma oma diplomaadi passiga vehkida, sest see oli mu jakiga endiselt klubis hoius, kust politsei selle ise ära tõi,» lükkab Madison needki kõlakad ümber.

Ühesõnaga, Eesti europarlamendi saadikud said kuulsaks tühise vaidluse tõttu, kas pintsak on üleriie või mitte.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles