FOTOD JA VIDEO ⟩ NATO eriüksused treenisid Ukrainast vaid 160 kilomeetri kaugusel (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
NATO sõdur laskumas 9. mail Musta mere kohal  Rumeenia helikopterist Puma 330. See õppus on osa suuremast Trojan Footprint 22 (TPF 22) õppusest
NATO sõdur laskumas 9. mail Musta mere kohal Rumeenia helikopterist Puma 330. See õppus on osa suuremast Trojan Footprint 22 (TPF 22) õppusest Foto: REUTERS/Remo Casilli/Scanpix

Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni (NATO) eriüksused treenisid Mustal merel Ukrainast vaid 160 kilomeetri kaugusel.

NATO-sse kuuluva Rumeenia rannikul 9. mail toimunud sõjaline õppus on osa suuremast Trojan Footprint 22 (TPF 22) õppusest. Sellel osales muu hulgas USA mereväe eriüksus SEAL koos Rumeenia ja teiste NATO riikide eriüksustega, teatab cnn.com.

NATO Trojan Footprint 22 sõjaline õppus kestab 13. maini Kagu-Euroopas, Balti riikides ja Musta mere piirkonnas
NATO Trojan Footprint 22 sõjaline õppus kestab 13. maini Kagu-Euroopas, Balti riikides ja Musta mere piirkonnas Foto: REUTERS/Remo Casilli/Scanpix

USA Euroopa väejuhatuse teatel toimub Trojan Footprint 22 Kagu-Euroopas, Balti riikides ja Musta mere piirkonnas ning see aitab olla erinevateks kriisideks valmis.

Sõjaline õppus algas 2. mail ja kestab 13. maini.

TPF 22 õppusel osaleb sel aastal üle 3300 sõduri rohkem kui 30 riigist ehk kaks korda rohkem kui aasta tagasi. Ukraina osales 2021. aastal, kuid sel aastal sõja tõttu mitte.

«Üks meie prioriteete on suurendada vastupanuvõimet vastaspoole katsetele õõnestada demokraatlikke protsesse ja väärtusi,» ütles USA kindralmajor David H. Tabor.

Õppusel rõhutatakse maa-, õhu- ja merejõudude oskusi reageerida hübriidohtudele.

Cnn.com-i andmetel oli Musta mere õppusel näiteks kujuteldav olukord Rumeenia ranniku lähedal, kus mässuliste kätte langenud laev tuli peatada. Laevale minekuks kasutati helikopterit ja kummipaate.

NATO-sse kuuluva Rumeenia rannikul Mustal merel 9. mail toimunud sõjaline õppus on osa suuremast Trojan Footprint 22 (TPF 22) õppusest
NATO-sse kuuluva Rumeenia rannikul Mustal merel 9. mail toimunud sõjaline õppus on osa suuremast Trojan Footprint 22 (TPF 22) õppusest Foto: REUTERS/Remo Casilli/Scanpix

Arvatakse, et teiste riikidega koos töötamine suurendab raskusastet, samas ütles CNN-ile intervjuu andnud Rumeenia sõdur, et aastatepikkune väljaõpe on end ära tasunud.

«See pole esimene ega teine ​​kord, kui me koos töötame. Treenime kogu aeg USA-ga, see oli lihtne,» ütles julgeolekukaalutlustel anonüümseks jäänud sõdur.

Treeningolukord oli küll kunstlik, kuid Venemaa rünnak on jõudnud juba NATO riigi Rumeenia mõjusfääri ja NATO peab sellega arvestama.

Mustal merel Ukraina ranniku lähedal asuval Maosaarel on peetud ägedaid lahinguid.

Vene okupatsiooniväed vallutasid strateegiliselt tähtsa saare sõja alguses ja ukrainlased üritavad seda Vene meedia andmetel tagasi vallutada.

NATO erivägede ametnikust allikas ütles CNN-ile, et ühisõppustel osalemine on praegu eriti oluline ning sõja tõttu õppustelt puududa ei saa.

«Veelgi tähtsam on, et NATO jätkab ka praeguses olukorras õppuseid,» lisas allikas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles