Kuninganna Elizabeth II puudus tähtsalt tseremoonialt: viimati juhtus see pea 60 aastat tagasi

Elu24
Copy
Charles alustas iga seaduseelnõu ettelugemist, öeldes: «Tema Majesteedi valitsus...»
Charles alustas iga seaduseelnõu ettelugemist, öeldes: «Tema Majesteedi valitsus...» Foto: AP/Scanpix

Suurbritannia troonipärija prints Charles ja prints William olid teisipäeval parlamendi avamisel kesksel kohal, asendades 96-aastast kuninganna Elizabethi, kes jäi esimest korda pea kuue aastakümne jooksul suurejoonelisest üritusest kõrvale.

Kuna kuninganna oli sunnitud terviseprobleemide tõttu esmaspäeval aja maha võtma, saabus 73-aastane Charles Westminsteri paleesse, et lugeda ette valitsuse seadusandlik tegevuskava.

Kuninganna on jätnud vahele mitu avalikku üritust pärast seda, kui ta eelmise aasta oktoobris täpsustamata haiguse tõttu ööseks haiglasse viidi. Nüüd pidi ta välja andma patendikirja, et lubada Charlesil ja Williamil täita oma rolli põhiseaduslikul üritusel.

Viimastel aastatel koos oma emaga parlamendi avamisel osalenud Charles alustas iga seaduseelnõu ettelugemist, öeldes: «Tema Majesteedi valitsus...»

Charles alustas iga seaduseelnõu ettelugemist, öeldes: «Tema Majesteedi valitsus...»
Charles alustas iga seaduseelnõu ettelugemist, öeldes: «Tema Majesteedi valitsus...» Foto: AFP/SCANPIX

Parlamendi avamine on tohutu uhke sündmus. Traditsiooniliselt sõidab kuninganna sinna suursuguse tõllaga ja teda saadavad tseremoniaalses mundris ratsasõdurid. Monarh kannab siis riigirüüd ning juhatab rongkäiku lordide koja ülemisse kambrisse, kus ta istub troonile ja avab ametlikult parlamendi uue istungjärgu. Seejärel loeb ta ette valitsuse kirjutatud kõne, milles kirjeldatakse seadusandlikke plaane.

Kuninganna on oma 70-aastase valitsemisaja jooksul sellest sündmusest eemale jäänud vaid kahel korral – 1959. ja 1963. aastal, kui ta ootas poegade Andrew' ja Edwardi sündi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles