Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Warholi Marilyn Monroe maalist sai kõige hinnalisem 20. sajandi kunstiteos, mis kunagi müüdud

Copy
Andy Warholi ikooniline maal Marilyn Monroest müüdi oksjonil 195 miljoni dollari eest
Andy Warholi ikooniline maal Marilyn Monroest müüdi oksjonil 195 miljoni dollari eest Foto: AP/Scanpix

Andy Warholi kuulus maal Marilyn Monroest müüdi oksjonil 195 miljoni dollari eest – see teeb sellest kõige hinnalisema 20. sajandi kunstiteose, mis kunagi müüdud, vahendab BBC

Maali «Shot Sage Blue Marilyn» maalis Warhol 1964. aastal, saades inspiratsiooni näitlejanna kuulsast fotost.

New Yorgi Christie'se oksjonimaja oksjonit peeti laialdaselt luksusliku kunstituru sümboliks. Enne oksjonit kirjutas korraldaja, et maal on üks haruldasemaid ja transtsendentsemaid pilte, mille müügihind on umbes 200 miljonit dollarit. Oksjon lõppes müügihinnaga 170 miljonit dollarit, mis tõusis 195 miljoni dollarini, võttes arvesse makse ja tasusid.

Andy Warholi maal Marilyn Monroest Christie'se oksjonil
Andy Warholi maal Marilyn Monroest Christie'se oksjonil Foto: EPA/Scanpix

Ameerika kunstniku kunstiteose varasem rekordhind oli 110,5 miljonit dollarit, mis maksti 1982. aastal Warholi sõbra ja konkurendi Jean-Michael Basquiati koljumaali eest.

Lõplik hind purustab ka 20. sajandi kunstiteose hinna varasema rekordi, mis püstitati 2015. aastal, kui Pablo Picasso 1955. aasta maal «Les Femmes d'Alger» müüdi koos tasudega 179,4 miljoni dollari eest.

Märtsis ütles Thomas ja Doris Ammani fondi nõukogu esimees George Frei avalduses, et Monroe maal annab tunnistust tema kahanematust visuaalsest jõust uuel aastatuhandel.

«Marilyn on läinud, tema elu ja surma kohutavad asjaolud on unustatud,» ütles Frei. «Jäänud on vaid mõistatuslik naeratus, mis seob teda teise salapärase, kuid silmapaistva daami, Mona Lisa naeratusega.»

Enimpakkumise võitis USA kunstikaupmees Larry Gagosian, kellele kuulub kunstigaleriide kett.

Tagasi üles