Liis Lass kaitseb Tõehetke-Lilitit

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liis Lassi ja Elmar Liitmaa sünnipäev kohvikus Moskva, 3. oktoober 2008
Liis Lassi ja Elmar Liitmaa sünnipäev kohvikus Moskva, 3. oktoober 2008 Foto: Erakogu
Peale Kroonikas ilmunud «Blondiinide ajulahingut» potsatas meelelahutusportaalide postkasti järgmisesisuline Lassi kiri.

Tuttavas PR spetsialistis tekitas hämmingut fakt, et olin vastanud eelmises Kroonikas ilmunud viktoriiniküsimustele. Ta leidis, et olles portreteeritud «blondina» ja Tõehetke-Lilitiga samal lehel, olen kuidagi kahjustanud oma mainet.

Küsisin «miks?» Ta vastas, et seepärast, et Liliti maine on halb. Meie edasist vestlust ma ei hakka lahti seletama, kuid esitaksin ühe küsimuse lugejale:

Kas Sina ikka mõistad, et sellesama Liliti maine on kujundanud Eesti meedia? Kas on see võimalik, et Eestis leidub tõesti mõni nii loll täiskasvanud lugeja, kes arvab, et kajastades Liliti või Aveli või kelleiganes tegevust, loeme me täit tõtt ja meie ees avaneb objektiivne ülevaade inimese olemusest?

Kui võtaksin omaks, et minu maine saab kahjustatud, kui olen kõrvutatud Lilitiga, siis võtaksin omaks ka kõige valema ja stereotüüpsema rumala meediatarbija arvamuse.

Seega, ei näe ma selles mingit probleemi. Mina ei suuda näha Lilitis ühtegi puudust, mis oleks põhjendatud. Kui abielukriisid, klubis tantsime ja varajane emadus on kuidagi üliskandaalsed, siis soovitan vaadata enda sisse.

Pakun, et meie kõigi elus on küllaga veel vürtsikamat esikaanematerjali. Julgen isegi väita, et need Eesti tuntud inimeste skandaalikesed on imetillukesed võrreldes sellega, mis toimub keskmise Eestlase elus, sh ka ajakirjanike isiklikes eludes.

Esikaane-skandaalid on Eestis ülespuhutud ja neil puudub igasugune sisu, veel vähem tõeline «skandaal!» Eesti meedia on mage ja igav ja mittemillestki pole kirjutada! See on läbiv joon. Tekib aga küsimus, et kui sellist meediat ajakirjanikud lugejatele pidevalt juurde toodavad, siis kumb on see rumalam – ajakirjanik või lugeja?

Nüüd küsimus ajakirjanikule, kes sa teenid igapäevast leiba. Palun võta hetkeks aeg maha ja vasta enda peas sellele igikestvale küsimusele:

Mis kuradi pärast sa Liliteid, Aveleid ja Triinusid, Sillesid ennastunustavalt läbi ajaloo oled lolliks teinud? Need kõik noored naised on läbilõige meie enda kodumaa noortest, kes ei erine ei sinust, sinu naisest, õest või lapsest.

Kas blond nupp on sisutühjuse indikaator? Või ei suuda sa tõepoolest sellest pinnapealsest suhtumisest mööda vaadata ja otsustad käiagi juba sissetallatud stereotüüpide rada, kuna see on niivõrd lihtne? Soovitus: Palun süvene!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles