End hambaarsti praktikandi katsejäneseks lubanud Mihhail sai ilusate hammaste asemel tühja sahtli

Copy
Mihhail
Mihhail Foto: Kuvatõmmis Kuuuurijast

Seekordses «Kuuuurijas» rääkis oma loo Mihhail, kellele väidetavalt lubati tasuta ilusaid hambaid, kui ta hakkab noore praktikanti katsejäneseks. Nüüd vaatab mehe suus vastu aga tühjus ning ilusa naeratuse eest peab ta välja käima hoopiski kopsaka summa raha.

Nagu USA majandusteadlane Milton Friedman kunagi ütles, tasuta lõunaid pole olemas. Just see ütlus saadab nüüd ka Mihhaili, kes rääkis «Kuuuurijas» oma loo sellest, kuidas ta siiralt uskus, et üks uhke hambakliinik teeb ta hambad korda ning ta saab julgelt naeratama hakata.

Lugu on Kardioru Plaza hambakliinikust, kus Mihhaili sõnul lubati talle ilusaid hambaid, kui mees on nõus olema noore ja ilusa praktikandi katsealune. Kliinikusse sattus ta esialgu tasuta konsultatsioonile, aga väga veidral moel.

Nimelt nägi ta sotsiaalmeedias hambakliiniku reklaami, mille alla ta kirjutas kommentaari, uurides, kui kallid nende teenused on. Mõne hetke pärast potsatas aga tema sõnumitesse kliinikult kiri, kus tänati teda kirja eest, mida mees ju saatnud ei olnud. Kõigest üks kommentaar postituse all.

Siiski jätkas ta kliinikuga vestlust ning õige pea sai ta omale aja konsultatsioonile, kus väidetavalt talle see pakkumine tehtigi. Mihhail ütles, et algul pani see jutt ikka mõtlema küll, kuid siis ta ikkagi nõustus.

Kuna Mihhail on töötu, kelle ainus sissetulek on invaliidsuspension, oli tasuta hambaravi saamine kui Jumala kingitus. Omast taskust ta hambaravi eest poleks suutnud tasuda.

Illusioonide purunemine

Nii käiski ta praktikandi juures mitmel vastuvõtul ning peale seda suunati ta ülevaatamiseks tagasi selle arsti juurde, kes praktikanti soovitas. Ikka selleks, et algaja arsti tööle hinnang anda.

Just sellel vastuvõtul tehti Mihhailile väidetavalt selgeks, et edaspidi peab ta siiski hambaravi eest maksma. Jääb mulje, nagu tasuta oli vaid implantaatide jaoks vajalik eeltöö ehk siis igasugused juure puurimised jms. Hammaste suhu saamiseks tuleks mehel kliinikule nüüd välja käia üle 14 000 euro.

Töötu Mihhail tegi enda sõnul arstile selgeks, et sellist raha pole tal kahjuks kusagilt võtta. Siis tegi kliinik talle pakkumise võtta laenu, mida mehele ilmselgelt ei antaks. Kui «Kuuuurija» kliinikus kohapeal käis, olid administraatori laual kiirlaenupakkujate reklaamid.

See pani aga Mihhaili uskuma, et temaga vaid mängiti ja talle valetati, viies ta sundolukorda, kus tal tulebki hammaste parandamiseks laenu võtta. Nii saab kliinik siiski pakutud teenuste eest raha.

Siinkohal teeb loo kahtlaseks ka asjaolu, et ühtegi lepingut Mihhailiga Kadrioru Plaza hambakliinik ei teinud ning nüüd on sõna sõna vastu. Jääb õhku küsimus, miks eelnevate vastuvõttude eest mehele arvet ei esitatud, sest tavapäraselt tuleb igal kliendil peale vastuvõttu administraatori juures tasuda raviarve.

Haigekassa pressiesindaja Sander Rajamäe sõnul hakkas Kadrioru Plaza hambakliinik nende ametlikuks partneriks 2020. aasta lõpus ning kontroll ettevõtte üle pidi toimuma tänavu aasta mais. Eesti Hambaarstide Liidu esindaja Helen Langi sõnul on keelatud tervishoiuteenuste reklaam, kus lubatakse teha midagi poole hinnaga või lausa tasuta.

Mihhail lubab oma looga kohtusse minna ning samuti pöörduda asutuste poole, mis kliinikut kontrolliks ning ka tema lugu uuriks ja sellele hinnangu annaks.

Elu24 uuris ka Hugo.legali peajuristilt Erki Pisukeselt, mida tema sellest loost arvab:

«Igal juhul tasub taoliste kokkulepete puhul, kus lubatakse midagi tasuta teha, juba algusest peale mõelda tõendamisele. Näiteks kui lubadus hambad korda teha avaldatakse kliiniku lehel, siis tasub sellest teha kuvatõmmis. Samuti on mõistlik eelnevalt kirjalikult fikseerida tööde maht ja ulatus, et hilisemaid vaidlusi vältida.

Mis puudutab raviteenuse kvaliteeti ning kliendi väiteid hammaste rikkumise kohta, siis siinkohal on isikul võimalus pöörduda sotsiaalministeeriumi juures töötava tervishoiuteenuse kvaliteedi ekspertkomisjoni poole. Komisjoni poole pöördumine on tasuta ning menetluse käigus tellib komisjon ise sõltumatu ekspertiisi ravivea hindamiseks. Kui raviviga leiab kinnitust, siis on võimalik edasi tegeleda kahjuhüvitise küsimusega.

Siin tuleb igaks juhuks rõhutada, et igasugune tüsistus ei pruugi olla raviviga. Seda, kas tegemist on tüsistuse või raviveaga, oskab öelda meditsiiniline ekspert ja seda hinnatakse ekspertkomisjoni menetluse käigus.

Juriidilise külje pealt on soovituslik minna kõigi asjasse puutuvate materjalidega juristi vastuvõtule, kus on nendega tutvumise järgselt võimalik paremini hinnata asja õiguslikku perspektiivi.

HUGO.legal pakub koostöös riigiga kaks tundi tasuta õigusabi kõigile Eestimaa elanikele, kelle brutosissetulek jääb alla 1200 euro kuus. Keskmine ajakulu lihtsamate probleemide lahendamiseks jääb kahe tunni raamesse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles