VIDEO ⟩ Ukraina presidendi ühemehemarss Kiievi tühjal tänaval: me võidame niikuinii!

Inna-Katrin Hein
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi pöördumas märtsis oma rahva poole
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi pöördumas märtsis oma rahva poole Foto: Photo by Handout / UKRAINE PRESIDENCY / AFP/Scanpix

Ukraina välisministeerium avaldas täna video, millel on Ukraina presidenti Volodõmõr Zelenskõid näha üksinda marssimas pealinna Kiievi tühjal tänaval.

Zelenskõi pöördus oma kaasmaalaste poole, öeldes kõne alguses, et möödunud aasta augustis tähistas Ukraina 30. iseseisvusaastapäeva.

«Siis meie sõdurid, kaitsjad, liikusid paraadil, Mrija lendas taevas,» ütles Ukraina president.

Mrija on Ukrainas ehitatud maailma suurima kaubalennuki nimi. Venelased hävitasid lennuki veebruari lõpus, kuid ukrainlased kinnitasid, et ehitavad selle taas üles.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi 20. mail 2021 pressikonverentsil pärast Antonovi lennukitehase külastamist. Ta selja taga on maailma suurim kaubalennuk Mrija
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi 20. mail 2021 pressikonverentsil pärast Antonovi lennukitehase külastamist. Ta selja taga on maailma suurim kaubalennuk Mrija Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky/Scanpix

Zelenskõi kasutas videos ka Ukraina tuntud filosoofi sõnu: «Ei ole midagi ohtlikumat kui salakaval vaenlane, ei ole midagi mürgisemat kui teesklev sõber.»

Ta lisas, et 24. veebruaril said ukrainlased aru, et Venemaa teeskles sõprust, kui alustas Ukraina vastu sõda.

«See ei ole kahe armee sõda, see on kahe maailmavaate sõda,» sõnas Zelenskõi.

Ukraina president viitas videos samuti ajaloole, teisele maailmasõjale, mil ukrainlased võitlesid natside vastu.

«9. mai on seni olnud natsismi alistamise võidupäev. Me ei pea oma ajalugu häbenema ega kellegi teise ajalugu enda omaks pidama. Oleme uhked esiisade üle, kes teiste rahvastega koos natsid põrmustasid,» ütles Zelenskõi.

Ta loetles Ukraina linnu ja paiku, kus ukrainlastest koosnenud üksused teise maailmasõja ajal natsid alistasid.

Zelenskõi kordas uues videos varasemates videotes öeldut, et ukrainlased võidavad lõpuks niikuinii.

«Tänasel võidupäeval võitleme uue võidu eest. Tee sinna on keeruline, kuid oma võidus me ei kahtle. Oleme kogenud palju sõdasid, kuid alati on meie eesmärk olnud võit. Meie maa külvati üle kuulidega, kuid vaenlane ei ole suutnud siin kanda lõplikult kinnitada,» ütles Ukraina president.

«Varem või hiljem võidame niikuinii. Võidame, kuna see on meie maa. Me ei võitle kellegi vastu, võitleme iseenda, oma vabaduse ja iseseisvuse eest,» sõnas Zelenskõi.

Venemaa algatas Ukraina anastussõja 24. veebruaril ja see kestab juba kolmandat kuud. Venemaa plaan umbes kahe nädalaga see iseseisev riik vallutada kukkus läbi, kätte ei saadud ka pealinna Kiievit.

Vene väed alustasid 18. aprillil Ida-Ukrainas Donbassis suurpealetungi, kuid nii Ukraina armee kui lääne luure andmetel on nad vaevaliselt edasi liikunud.

Venemaa eesmärk on vallutada Ukraina separatistlikud niinimetatud Luhanski ja Donetski rahvavabariik ning liita need Venemaaga.

Ukraina jaoks on olukord väga keeruline Aasovi mere äärses tööstus- ja sadamalinnas Mariupolis, kus Ukraina armee käes on veel ainult Azovstali terasetööstuse ala. Seal oli varem lõksus umbes 200 tsiviilisikut, kellest suur osa õnnestus Ukraina päästjatel evakueerida ja Zaporižžjasse transportida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles