Maailma kõige ohtlikumaks nimetatud juustu saab seni ainult ühes paigas

Inna-Katrin Hein
Copy
Itaalia Sardiinia saarel toodetav juust casu marzu, mille valmistamisel kasutatakse juustukärbse vaklasid
Itaalia Sardiinia saarel toodetav juust casu marzu, mille valmistamisel kasutatakse juustukärbse vaklasid Foto: TT NEWS AGENCY/ScanPix

Itaaliale kuuluv Sardiinia saar asub keset Türreeni merd ja seal on 1849 kilomeetrit liivarandasid koos sinise mereveega. Saare keskel on aga mäed ja mägikarjamaadel palju lehmi ja lambaid, kelle piimast tehakse juustu.

Just sellel saarel, Itaalia mandriosast kaugel valmistatakse Guinnessi rekordite organisatsiooni poolt 2009. aastal maailma kõige ohtlikumaks nimetatud juustu – casu marzu’t.

Casu marzu on kitsejuust, mille valmistamiseks kasutatakse juustukärbeste Piophilia casei vaklasid. Juustu valmimisel tehakse sellesse augud kärbeste ligimeelitamiseks, et nad sinna muneksid, kirjutab cnn.com.

Vaglad kooruvad, tungivad läbi pooltoore juustu, seedivad selle käigus valke ja muudavad toote pehmeks kreemjaks juustuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles