Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

ÕUDNE Tapetud kassipojad leidnud Elva naine: kas lisaks prügile pean hakkama laipu kokku korjama? (1)

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Kassipojad. Pilt on illustreeriv.
Kassipojad. Pilt on illustreeriv. Foto: Margus Ansu

Päikeselisel kevadhommikul avanes Elvas jalutuskäiku teinud Katile õõvastav vaatepilt. Kui tavaliselt leiab ta jalutusrajalt vaid maha visatud prügi, siis seekord lebasid maas kolm elutut kassipoega, telliskivi ning roheline kott.

«Mis toimub?» küsib ELVA Facebooki grupis Kati, kes leidis kolmapäeva hommikul lastega jalutades lisaks mahavisatud prügile tapetud kassipojad.  

«Täna jalutuskäigul avastasin väga kurva vaatepildi. Järjekordne šokk Jõe tn ja Mahlamäe vahelisel lõigul,» kirjutab Kati. «Vähe sellest, et iganädalaselt vabatahtlikult prügi käin korjamas, kas pean hakkama ka laipu korjama?» küsib naine.

«Mis kohaga te inimesed mõtlete? On ka teisi võimalusi,» ütleb Kati. 

Tapetud kassid Elvas.
Tapetud kassid Elvas. Foto: Erakogu

Naine räägib Elu24-le, et jalutamas käies korjab ta kokku ka prügi, mille hooletud kaaslinlased on maha visanud. «Tegemist on avaliku kohaga. Mahlamäe elanikud liiguvad sealt linna. Lapsed käivad mööda seda teed kooli. Antud majakeses käivad mõned istumas või ka joomas. Igapäevaselt võib leida kommipabereid, suitsupakke ja pudeleid,» räägib Kati kohast, kust kassid leiti. «Kuna tegemist on minu kodukohaga, riivab maas olev praht väga silmi,» ütleb ta ning lisab, et hiljuti rikkus kamp noori rallitamisega majakese juures pinnast.

Üle mõistuse kurb

«Nägin kaugelt rohelist kotti ja kui lähedale läksin, siis avanes see vaatepilt. Ise arvan, et ma ei olnud esimene. Keegi on nad enne mind veest välja tõmmanud. Mina avastasin järgmisena ja tegin postituse, sest see on lihtsalt üle mõistuse ja kurb,» avaldab Kati Elu24-le. 

Kati postitusele vastanud Kersti imestab, miks ei andnud tapatöö tegija kassipoegi lihtsalt ära. «Pea iga päev keegi kuulutab, et otsib kassipoega. Milleks küll nii teha? Vaesekesed. Südametu, kes sa nii tegid. Sinu koht pole ka siin,» kirjutab Kersti. 

Postitust kommenteerinud elvalased on sündmusest šokeeritud ega mõista, kes võis nii kohutava teoga hakkama saada ning miks ta seda tegi.

Tapetud kassid.
Tapetud kassid. Foto: Erakogu

Kati räägib Elu24-le, et juhtunule on antud ametlik käik. «Politsei ja kohalik piirkonnapolitseinik käisid kohal. Tegid uued pildid ja koristasid sündmuskoha,» ütleb Kati. 

Karistatav tegu

Eestimaa Loomakaitse Liidu esindaja Kristi Metsa ütleb Elu24-le, et selline tegu tuleb sügavalt hukka mõista. «See on kriminaalkorras karistatav tegu. Kahjuks selliseid lugusid juhtub, kuniks loomapidajatel on karistamatuse tunne. Näeme väga tihti õudusi,» tõdeb Metsa ja ütleb, et loomaomanikud peavad oma kassid steriliseerima. «Me ei ela enam sügaval Nõukogude ajal, kus seda protseduuri ei tehtud.» 

«Steriliseerimine on lihtsasti kättesaadav ja sellele protseduurile tehakse ka sooduskampaaniaid,» nendib Metsa, «protseduur võib maksta 40–50 eurot.» Kui inimene kassi võtab, tuleb arvestada sellega, et loom tuleb steriliseerida või kastreerida. 

Kui leiab aset midagi säärast nagu Elvas juhtunu, tuleks sellest teatada ka Eestimaa Loomakaitse Liidule. Liit jagab infot toimunust oma Facebooki lehel, millel on 22 769 jälgijat, ja erinevates gruppides. Postitus jõuab tavaliselt rohkem kui 100 000 inimese ajajoonele. 

Alati on võimalik kassidele uus kodu leida

Kui mingil põhjusel ei ole enam võimalik ise kassidele kodu pakkuda, saab loomadele leida uue kodu. Kasside äraandmise soovist võib kuulutada oma Facebooki seinal, erinevate linnade Facebooki gruppides ja grupis «Ära anda koduloomad» või võtta ühendust Eestimaa Loomakaitse Liidu või loomade varjupaigaga. Kunagi ei tohi minna nii jõhkrat teed, et loomad ära tappa.

Inimene, kes suudab loomale uut kodu pakkuda, võib asuda juba naabertänavas. Paljudel juhtudel tulevad lemmiklooma soovijad ise loomale järele, mistõttu pole vaja karta, et looma äraandmiseks tuleb endal pikk teekond ette võtta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles