Kuursaalis selguvad noortebändide konkursi finalistid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2006. aasta Proovika finalist John Stuart Mill.
2006. aasta Proovika finalist John Stuart Mill. Foto: Erakogu

Reedel on Pärnu kuursaalis kohaliku noortebändide konkursi "Proovikas" eelvoor, mis toob kokku muusikahuvilised noored kogu maakonnast ja selgitab välja bändid, kes pääsevad järgmisel kuul toimuvasse finaali.

"Proovikas on Pärnu linna ja maakonna noortebändide konkurss, mille eesmärk on tutvustada Pärnu maakonnas tegutsevaid noorteansambleid ja mis annab noortele artistidele võimaluse esineda," rääkis "Proovika" programmijuht Risto Tamm.

Peale noorte muusikutega töötamise Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumis õpetaja ametit pidav Tamm arvab, et säärane üritus annab noortele motivatsiooni ja võimaluse tunda end laval nagu staar. "Proovikas pakub võimaluse end tõestada," lausus ta. "See on väga hea viis saada hinnangut ja kriitikat Eesti tippudelt."

Esitatakse omaloomingut

Kui seni valiti finalistid registreerunud bändide demode põhjal, on sel aastal kõigil võrdne võimalus oma oskusi ja loomingulisust näidata avalikus eelvoorus.

"Demol võib ansambel end väga heaks lindistada, kuid laval näeme bändid läbi," põhjendas õhtut juhtiv Tamm. "Meil on juhtunud, et demo on väga hea, aga esitus mitte. Avalik esinemine on kõigi vastu aus. Peale selle annab see noortele võimaluse rahva ees esineda ja end näidata."

Sel aastal astuvad üles noortebändid Joseph Inch, Ann Maverick, Scansi, Previous Last, Echo Park, 6th Yard Posse, Alloy Indefinite, Itch, Miserywork, T:69 ja When The Glory Fades.

Eelvoorus tuleb igal ansamblil esitada kaks lugu kogupikkusega kuni kümme minutit. Üheteistkümne bändi seast valib žürii välja kuus parimat ja publik ühe oma lemmiku.

Žürii hindab bändi terviklikkust, kokkumängimisoskust, loomingulisust, artistlikkust ja omanäolisust. Kasuks tuleb oskus laval silma paista ja publikuga suhelda.

Suuri piiranguid osalejatele ei ole. Eelvoorus esitatav muusika peab olema omalooming. Peale selle peavad kõik koosseisud tegutsema Pärnumaal ja ansambliliikmete vanus ei tohi ületada 25 eluaastat.

Enamik noortebände teeb rokkmuusikat, kuid korraldajate rõõmuks on sel aastal laval üles astuvate ansamblite hulgas mitu stiili, räppmuusikast metal-muusikani.

Kvaliteet on tõusnud

Kuigi eelvooru pääsesid sel aastal kõik soovijad, saatsid bändid siiski korraldajatele oma bändi demo, mis andis ettekujutuse sel aastal üles astuvatest noorteansamblitest.

Tasemel muusikastuudios oma laulude lindistamine on küll kallis, kuid Pärnu linnas võib demo lindistada lihtsalt ja odavalt. Lindistada saab kaupluses Muusik ja kas või sõbra juures, kel sülearvuti. "Lindistamine tehnika taha ei jää," kinnitas Tamm.

Noorte muusikute kasvamist kõrvalt jälginud Tamm rääkis, et lindistuste kvaliteet aastatega paraneb ja kunagisest "keldrikvaliteedist" on heli päris heaks muutunud.

"Bändide heli üldmulje on aastatega järjest paremaks läinud," ütles Tamm.

Selle aasta parimad noortebändid valib žürii, kuhu kuuluvad Marek Talts, Taavi Holter ja Vello Kuura.
Ajal, kui žürii otsust langetab, lõbustab rahvast 2006. aasta "Proovika" finalistiks valitud punkbänd John Stuart Mill.

Selle aasta parim kohalik noortebänd valitakse 15. veebruaril Endla teatri Küünis. Peaauhind on 10 000 krooni, peale selle ootavad finaliste arvukad eripreemiad kaupluselt Muusik.

"Proovikas" algab kuursaalis reedel kell 18 ja sissepääs on 50 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles