Ukraina allikad: Vene sõdurid lasevad üksteist varastatud kraami pärast maha

Inna-Katrin Hein
Copy
Vene sõdurid Ukraina sadamalinnas Mariupolis, mis on peaaegu Vene vägede kontrolli all
Vene sõdurid Ukraina sadamalinnas Mariupolis, mis on peaaegu Vene vägede kontrolli all Foto: AP Photo/Scanpix

Ukraina luure väitel on Vene sõdurid varastatud asjade pärast kaklema läinud ja üksteist ka maha lasknud.

Gur.gov.ua andmetel tekkisid lahkhelid Vene vägede käes olevas Musta mere äärses Hersoni oblastis Kõselivka asulas tšetšeeni ja burjaadi rahvusest Vene sõdurite vahel. Ööl vastu 29. aprilli lahvatanud konfliktis oli mõlemal poolel umbes 50 sõdurit. Haavatute ja hukkunute arv ei ole teada.

Väidetava tüli taga olid erimeelsused selles, kuidas lahinguülesandeid jagatakse, ning burjaatide rahulolematus, sest nemad on saanud sõjasaaki vähem kui tšetšeenid.

Vene väeüksuste moraali on kõigutanud see, et Ukraina armee ei ole alla andnud, vaid jätkab võitlemist.

Veel üks kokkupõrge oli Zaporižžja oblastis Vene vägede okupeeritud Fedorovkas, kus Vene sõdurid ei soovinud pealetungile minna ja sellest tekkis neil konflikt oma komandöridega.

Ilmnes ka see, et Vene sõduritele lubati kirjalikult, et Ukraina vallutamine kulgeb sama kergelt nagu 2014. aastal Krimmi vallutamine. Neile kinnitati enne sõja algust, et Ukrainal ei ole armeed, mis suudaks vastupanu osutada.

Tegelikku olukorda nähes keeldusid sõdimast paljud venelased, kuid ka burjaadid, osseedid, tšetseenid ja teised rahvused, kes on Vene armees. See viis konfliktini, millesse sekkus Venemaa julgeolekuteenistus (FSB). Osa sõjaväelasi viidi pärast ülekuulamisi teadmata suunas minema ja teenistuskohta Ukrainas nad tagasi ei pöördunud.

Ukraina sõda kestab kolmandat kuud. Venemaa ei saanud Ukraina pealinna Kiievit kätte ning tähelepanu on niinimetatud Donetski ja Luhanski rahvavabariigi vabastamisel ja Venemaaga liitmisel.

Vene väed üritavad saada kätte ka strateegiliselt tähtsat sadamalinna Mariupolit, mille allesjäänud elanikud koos kaitsjatega on varjunud Azovstali tehasesse. Ukraina armee on saanud väikese osa inimesi sealt evakueerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles