Telesõu «Ma näen su häält» käsitööline: eesmärk oli hästi teeselda ja kiirelt välja kukkuda

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Aule Urb
Aule Urb Foto: Rauno Liivand

End saates käsitöölisena esitlenud Aule Urb on professionaalne ooperilaulja, kes töötab Estonia rahvusooperis juba seitsmendat hooaega nii solisti kui ka kooriartistina.

Saates «Ma näen su häält» rabas kõiki neljakümnendate eluaastate ligi jõudev suurepärase häälega ooperilaulja Aule Urb. Tilk.bio veebilehel räägib naine sellest, kuidas ta leidis tee laulmiseni.

Kuigi ta laulis juba keskkoolis, läks Urb klassikalist laulmist õppima alles 28-aastaselt. «Reeglina minnakse laulmist õppima ikka otse keskkoolipingist, nii nagu seda tegi minu klassiõde, kellega keskkooli ajal koos Rakveres lauluringis laulsime. Hiljem laulsin veel 11 aastat Nooruse segakooris, meie hääleseadja soovitas, et võiksin laulmist õppima minna, aga siis oli samamoodi, et koorikaaslane läks, aga mina ei läinud ja punnisin veel sellele soovile vastu,» rääkis naine.

Laulmise asemel töötas ta pikalt hoopiski juhiabina. Alles mõningad aastad tagasi, kui Urb käis ooperis etendust vaatamas, kohtus ta seal oma kunagise klassiõega, kes oli parasjagu lõpetamas Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiat.

«Ta üheks veel läbimata aineks oli pedagoogiline praktika, kuhu tal oli vaja endale õpilast. Sain ettepaneku tema juures laulutundides käia ja loomulikult olin ma rõõmuga nõus. Kursus lõppes avaliku kontserdiga ning pärast kontserti tuli minuga rääkima kursuse juhendaja Irene Kabonen, et kas ma pole mõelnud laulu erialale sisseastumisest. Arvasin loomulikult, et see on nali, aga ükspäev tuligi telefonikõne, et nüüd on vaja tulla ja Jaakko Rühänenile (endine lauluosakonna juhataja) ette laulda. Ega ma väga ei mäleta, kuidas mul see ettelaulmine läks, sest närv oli ikka väga suur sees, aga ükspäev sain jälle kõne, et Jaakko on nõus mind oma õpilaseks võtma ja nüüd tuleb kiiresti valmistuda sisseastumiskatseteks,» kirjeldas Urb, kuidas ta jõudis selleni, et läks kooli uut eriala ehk klassikalist laulmist õppima.

Lisaks tööle rahvusooperis Estonia on ta Opera Veto ooperistuudio asutaja ja korraldab Vello Jürna nimelist vokalistide konkurssi. Praegu toimetab ta ka lavastaja Vahur Kelleri käe all Tõnis Kaumanni kogupereooperis «Naksitrallid», kus tema kehastab Muhvi.

Saates osalemist peab ta toredaks kogemuseks, kui välja arvata see, et ta pidi juba pool kaheksa hommikul stuudios platsis olema ja heliproovi tegema.

«Eesmärk oli hästi teeselda ja kiirelt välja kukkuda. Kuigi «Veronas» (duett Laura Põldverega) Koit Toome osa laulda oleks olnud huvitav kogemus, siis ma tegelikult tahtsin siiski ooperiaariat laulda,» lisas naine.

Suu liigutamise voorus otsustas ta laulda Dolly Partoni lugu «Jolene», et tõestada, et ooperilauljad oskavad ka mitteooperlikult laulda. Siiski tuli tal tunnistada, et fono peale ooperit laulda tundus keeruline, sest ta on harjunud ikka orkestri saatel laulma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles