Kohutav ajupesu: ukrainlasi hukanud Vene rahvuskaardi sõdurid võeti kodus vastu kallistuste ja rõõmupisaratega

Inna-Katrin Hein
Copy
Venemaa rahvuskaardi (Rosgvardija) sõdurid 13. märtsil 2022 Moskvas, kus toimus Ukrina sõja vastane meeleavaldus
Venemaa rahvuskaardi (Rosgvardija) sõdurid 13. märtsil 2022 Moskvas, kus toimus Ukrina sõja vastane meeleavaldus Foto: Photo by AFP/Scanpix

USA poliitikaväljaande foreignpolicy.com andmetel hukkasid Venemaa rahvuskaardi ehk Rosgvardija eriüksuse sõdurid Ukrainas julmalt tsiviilelanikke.

Venemaa sotsiaalmeedialeheküljel VKontakte avaldati fotosid koju naasnud Vene sõduritest, keda abikaasad ja sugulased võtsid vastu kallistuste ja rõõmupisaratega. Sõdurite naasmise fotodel on näha ka Z-sümboleid ja Venemaa lippe, mis mõlemad sümboliseerivad Venemaa anastussõda Ukrainas.

Pildid pärinevad VKontakte äärmusvenemeelselt rühmalt, mis arutab sotsiaalmeedias sõjalisi küsimusi. Grupis on rohkem kui 59 000 liiget ja alates Venemaa algatatud sõjast Ukrainas on selle jälgijate hulk kasvanud 9000 inimese võrra.

Rühma teatel täitsid Rosgvardija sõdurid oma ülesande Ukrainas täielikult. 

USA välispoliitika uurimisinstituudis vanemteadurina töötav Rob Lee jagas VKontakte leheküljel leiduvaid fotosid Vene sõdurite koju jõudmisest.

Lee teatel on sõdurite vormidest näha, et nad kuuluvad Vene rahvuskaarti. Selle poolsõjaväelise politseiorganisatsiooni ülesannete hulka kuulub ka Venemaa valitsuse turvamine. Rosgvardija allub otse Venemaa presidendile Vladimir Putinile.

Lee lisas, et venelased on ajupestud, kui nad kiidavad Ukrainas toimuva heaks ja nimetavad sõda Venemaa presidendi Vladimir Putini eeskujul erioperatsiooniks, mille abil Ukraina natsidest ja narkomaanidest puhastatakse.

Prantsuse väljaanne lemonde.fr teatas aprilli keskel, et Vene võimud saatsid rahvuskaardi Ukrainat vallutama ja linnu ebasobivatest isikutest puhastama. Prantsuse meedia andmetel kuulus Vene rahvuskaardi ülesannete hulka Ukraina-meelsete aktivistide jälitamine, kinni võtmine ja hukkamine.

Foreignpolicy.com-i teatel toetasid rahvuskaardi sõdurid Vene armee tegevust Ukrainas, tappes ka ise massiliselt ja julmalt tsiviilelanikest ukrainlasi.

Rahvuskaart asutati 2016 Venemaa presidendi Vladimir Putini käsul ja seda juhib endine KGB agent Viktor Zolotov. Venemaa rahvuskaardi ridades on rohkem kui 300 0000 meest.

Ametlikult on rahvuskaartlaste ülesandeks tõrjuda Venemaa siseohte, näiteks terrorismi. Poolakast sõjateaduste doktor, kolonel Zdzislaw Sliwa arvas juba 2018, et uue sõjalise üksuse loomine võib viidata sellele, et Venemaa plaanib sõjalist konflikti.

Venemaa algatas Ukraina anastussõja 24. veebruaril ning nüüdseks on see kestnud natukene üle kahe kuu.

Vene väed olid sunnitud märtsi lõpus Ukraina pealinna Kiievi lähedalt lahkuma, kuna linna ei suudetud vallutada. Kui nad oleksid Kiievi eeslinnades tegutsemist jätkanud, oleks see raisanud ressursse. Venemaa suunas oma üksused Ida-Ukrainasse Donbassi. Seal on isehakanud Donetski ja Luhanski rahvavabariik, mida Venemaa üritab endaga liita.

Vene üksused alustasid 18. aprillil Ida-Ukrainas suurrünnakut, kuid ilma erilise eduta.

Vene väed piiravad juba ligi kaks kuud Aasovi mere ääres asuvat sadamalinna Mariupolit, kuid ukrainlased ei ole alla andnud. ÜRO teatel on seal lõksus üle 150 000 tsiviilelaniku, umbes 20 000 on kaotanud elu.

Üle viie miljoni ukrainlase on põgenenud teistesse riikidesse ja Ukraina sees on põgenikke rohkem kui kuus miljonit ehk kokku on pidanud oma kodu maha jätma umbes 12 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles