VAHVAD FOTOD ⟩ Rainer Vakra lasi tagasi loodusesse merikotka, kellele pani tähendusliku nime

Elu24
Copy
Keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra
Keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra Foto: Tairo Lutter

Keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra jagab ühismeedias nii fotosid kui videot sellest, kuidas lasi terveks ravitud merikotka tagasi loodusesse.

Ilmatsalus vabadusse lastud merikotkas leiti talvel pliimürgitusega Meelva rabast. Lind raviti maaülikooli loomakliinikus kolme kuuga terveks ja täna lendas ta juba seitsme tuule poole.

Merikotkas, kellel vanust üle viie aasta, sai nimeks Lea. «Sama uhket nime kannab ka minu armas ema,» lisas Vakra.

Loodusesse lastud merikotka seljale kinnitati ka raadiosaatja ja jalge ümber pandi rõngad.

Lisaks selgitas Vakra enda postituses, kuidas plii linnu organismi sattus. «Tegelikult on nii, et merikotkal looduses peale inimese ühtegi vaenlast ei olegi. Jahimehed kasutavad aga jätkuvalt pliid sisaldavat laskemoona – kuule ja haavleid. Ja need kuulid, tabades saaklooma, muutuvad väikesteks tükkideks ja jõuavad omakorda kotka ja teiste röövlindude toidulauale läbi metsa jäetud korjuste.»

Niisiis pani keskkonnaameti peadirektor jahimeestele südamele, et nad loobuksid pliid sisaldava laskemoona kasutamisest. «See teeb palju kurja – tekitab kroonilisi mürgitusi ning põhjustab eelkõige lindudel väga suuri kannatusi ja organkahjusid. Paljud neist hukkuvad pliimürgistuse tagajärjel.»

«Aitäh usalduse eest, et sain terveks ravitud kotka taas vabadusse lasta. Lea, olgu sul pikk elutee!» soovis ta postitatud video juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles