Suurbritannias lahvatas «Ürginstinkti» skandaal, peaminister Johnson asus naispoliitiku kaitsele

Inna-Katrin Hein
Copy
Kaader 1992. aasta menufilmist «Basic Instinct» («Ürginstinkt»), kus peaosa mängis Sharon Stone, kes tegi ka kuulsa jala üle põlve tõstmise
Kaader 1992. aasta menufilmist «Basic Instinct» («Ürginstinkt»), kus peaosa mängis Sharon Stone, kes tegi ka kuulsa jala üle põlve tõstmise Foto: (AP Photo/TriStar Pictures, Ralph Nelson, file) /Scanpix

Väljaanne Daily Mail avaldas 24. aprillil artikli, mille kohaselt osa konservatiive väidab, et leiboristide asejuht Angela Rayner üritab parlamendis peaminister Boris Johnsoni tähelepanu seksile viitavate liigutustega kõrvale juhtida.

Konservatiivsed poliitikud võrdlesid Rayneri käitumist stseeniga 1992. aasta menufilmist «Ürginstinkt» («Basic Instinct»), milles näitleja Sharon Stone tõstab politsei ülekuulamise ajal jala üle põlve seksile viitavalt.

Rayner kommenteeris BBC-le, et naispoliitikud peavad iga päev seksismiga kokku puutuma.

Mitmed poliitikud, sealhulgas paljud konservatiivse partei naissaadikud, on avaldanud Raynerile toetust ja tõrjunud süüdistust.

Konservatiivist parlamendisaadik Caroline Nokes ütles, et liiga paljud naissoost parlamendiliikmed on sõltumata nende parteilisest taustast sattunud meedia hammaste vahele.

Nii Briti peaminister Boris Johnson kui ka leboristliku partei juht Keir Starmer kritiseerisid meedias Rayneri kohta avaldatut.

Briti peaminister Boris Johnson esinemas Indias New Delhis 22. aprillil 2022 pressikonverentsil
Briti peaminister Boris Johnson esinemas Indias New Delhis 22. aprillil 2022 pressikonverentsil Foto: Manish Swarup

«Kuigi ma ei nõustu Angela Rayneriga poliitilistes küsimustes, austan teda parlamendiliikmena ja mul on kahju temale suunatud anonüümse naistepõlguse pärast,» kirjutas Johnson Twitteris.

Starmeri sõnul on sellised süüdistused leiboristide jaoks viimane piir. «Konservatiivide levitatav seksism ja vihkamine on skandaalidesse ja kaosesse takerdunud erakonna uus häbiväärne samm,» teatas Starmer.

Väidete avaldamise pärast on kritiseeritud ka Daily Maili ning teksti kirjutanud poliitreporteri motiivid äratavad kahtlust.

Rayner ise nimetas artiklit rämpsajakirjanduseks ning väidete levitajaid meeleheitel isikuteks, kes külvavad perversset laimu.

Rayneri arvates on see hukule määratud katse päästa peaministri nahk niinimetatud partygate'i skandaalis. Boris Johnson ja ta kaaskond pidutsesid ajal, kui Ühendkuningriigis kehtisid karmid koroonapiirangud, millele Briti peaminister vilistas.

Pidu toimus 19. juunil 2020 peaministri residentsis Londonis Downing Street 10. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles