ELU25 ⟩ Juku-Kalle Raid. Kus on Helme кодумаа? Siin- ja sealpool Narva jõge! (10)

Justkui Helme koduaed. Foto: Lau Kaunissaare
Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy

Sellega, et EKRE näitas kujukalt oma positiivset suhtumist Venemaa sõjasümboolikasse, on nad lõplikult kapist väljas nagu nende poolt nii väga vihatud homod, kirjutab Juku-Kalle Raid.

Kõigepealt ei peaks siin üldse eriti uurima, kes EKRE liikmetest jättis Venemaa sõjasümboolika keelamisel hääletamata ja kes hääletas poolt.

Aga tõe huvides olgu märgitud: vaenusümbolite, näiteks Georgi lindi või Z-tähe eksponeerimine Eestis keelati ära. Riigikogu hääletusel toetas seda 69 rahvasaadikut, vastu olid Kalle Grünthal, Martin Helme ning Ruuben Kaalep. 11 kohal olnud EKRE liiget jätsid hääletamata. Jätame selle meelde.

See kõik tähendab, et agressiooniakti, genotsiidi, inimsusevastase kuriteo või sõjakuriteo toimepanemisega seotud sümbolit neid tegusid toetaval või õigustaval viisil eksponeerida ei ole lubatud. Sellise teo eest on eelnõuga ette nähtud kuni kolmesaja trahviühiku ehk 1200 euro suurune trahv või arest.

Kui Helme ütleb, on sõda rahu!

Miks ma arvan, et pole üldse tähtis, kes oli ekredest sõjasümboolika poolt ja kes hääletamata jättis?

Sellepärast, et hoolimata näilisest "eriarvamusest" on sellel parteil ikkagi ainult 1 juht. Helmede kolmainsus. Nemad on selle partei ja ka valijate au, mõistus ning südametunnistus. Teised võivad ju reipalt kaasa või isegi õrnalt vastu prääksuda, ent üks Helme laualekoputus muudab selle sootsiumi pauguga väikeseks lambakarjaks.

Teised võivad ju reipalt kaasa või isegi õrnalt vastu prääksuda, ent üks Helme laualekoputus muudab selle sootsiumi pauguga väikeseks lambakarjaks.

Sihuke lõbus "kõva käe" stiil, mis sobib neile ja nende valijaile, nagu neile sobivad ka vastavalt riigid, kus "kõva kätt" harrastatakse. Vaieldamatult kuulub nende hulka ka Venemaa, sest kuidas ongi öelnud üks juhthelmedest – laulev revolutsioon oli pelk massipsühhoos, aga Venemaa on "tsivilisatsioon".

Sihuke tore vägistav tsivilisatsioon. Sõda on rahu, kui Kolmhelme nii ütleb.

Helmed kui manduva lääne hävitajad

Me võime ju oletada, et toimunud liigutus oli selge vene valijate kummikute lakkumine, aga paraku mitte ainult. Tugevad sümbolid Helmedele sümpatiseeivad. Neis on jõud. Nüüd üles, keda needus rõhub!

Eks näitab eeltoodud kujukalt ka see, et keskmise ekreka ja nende jüngrite arvamus (vaadake sotsiaalmeediat) peab Euroopat mingiks liberastide pesaks, homokorteriks, sorosekäsilaseks, kus peaks juba ammu korra majja lööma. Aga Venemaa, vastuoksa, nagu saime teada Martin Helme käsitlusest, on rahulik riik. Ja muidugi on kord majas, Putiniga ei julge kegi kobiseda.

Kusagil läänes asuvad töörahva vaenlased ning imperialismi oht. Aga imperialism muidugi tuleb peldikust alla lasta koos manduva läänega.

Üldse meenutab helmede retoorika sihukest nõuka-aegset punalippude lehvitamist: kusagil läänes asuvad töörahva vaenlased ning imperialismi oht. Aga imperialism muidugi tuleb peldikust alla lasta koos manduva läänega.

Täpselt sama jama kuuleme me Mutin Punni telekast.

Väheke skisofreeniline kamp

Tõsi, jääb veel vaba tahte asi. Ja diskussioon selle üle, kui palju ja kas üldse on midagi mõtet keelata.

Õige küll, et liigse keelamise abil saavutame mingi äraspidise politseiriigi.

Paraku pole praegune keelamine selleks näiteks kuigi sobiv. Sel ajal kui Venemaa tapab Ukrainas ohjeldamatult inimesi, marodööritseb, vägistab ja viib ellu tõupuhast genotsiidi, ei ole tõepoolest aeg hakata arutama, kas Vene sõjasümboolika keelustamine äkki meie kellegi vabadusi ei riiva või liiast ei ole. Seda sümboolikat saame me praegu käsitleda ainult vägivalla õhutamisega ja kogu lugu.

Ühest küljest ehitatakse justkui rahvusriiki, teisest küljest aga kaitstakse sümboolikat, mille kandjad Venemaal on korduvalt avalikult Eestile viidates öelnud: "Teie olete järgmised!"

Ning äärmiselt huvitav: appi kui valuliselt võib reageerida vene kodanik, nähes haakristi? Ja talle ei mahu pähe, kuidas ometi tohib piirata koloraado lindi või z-sümboolikaga tema isiklikke ning olulisi inimõigusi ja vabadusi.

Aru ei saa ka kõik Eestimaa helmed.

Mistõttu võibki öelda, et see möga, mis sealt tuleb on pehmelt öeldes skisofreeniline. Ühest küljest ehitatakse justkui rahvusriiki, teisest küljest aga kaitstakse sümboolikat, mille kandjad Venemaal on korduvalt avalikult Eestile viidates öelnud: "Teie olete järgmised!"

Nii tulebki välja, et Eesti helmede kodumaa on siin ja sealpool Narva jõge. Ahjaa, muidugi ka Soomes. Niikaua, kuni neil seal ilusti olla lastakse. Ja Soomest pidevalt Eesti kallal vinguda.

Vot sihuke "kodumaa". Millest võib selgelt aru saada, et meie helmede kodumaa on isiklik perse, muud midagi. Koht, kuhu oma jalg toetada, ülbelt ringi vahtida ja oma õigusi nõuda. Kohustustest aga mitte mingil juhul sõnagi rääkida. Kussa sellega! Vabaduste piiramine ju!

Venelased on ise oma kultuuriruumi kohta öelnud, et Venemaa on seal, kus on Venelane. Nüüd teame me sama Helmede kohta. Õige on see, mis mulle meeldib, isegi siis kui teised surevad.

Vastikud tüübid.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles