Ida-Virumaal seoti kalmistu hauaristidele üle saja Georgi lindi. Peapiiskop: see on ebaeetiline (1)

Ketlin Kruse
, Reporter
Copy
Foto: Facebook/Jõhvi politseijaoskond.

Möödunud pühapäeval Ida-Virumaal Jaama külas asuva kalmistu ristidele Georgi ja Vene lipu värvides lindikesi sidunud isikud on politsei sõnul endiselt tuvastamata. 

17. aprilli hilisõhtul sai Jõhvi politsei teate, et Alutaguse vallas Jaama külas asuva kalmistu ristide külge on seotud posu agressiooni toetava sümboolikaga linte.

Kohale läinud patrull korjas ühtekokku haudadel asuvate ristide küljest ära 151 Georgi ja Vene lipu värvides lindikest.

Reedel kommenteeris Jõhvi politseijaoskonna piirkonnavanem Margus Murdsalu Elu24-le, et politsei on juhtumi uurimiseks alustanud väärteomenetlust avaliku korra rikkumise paragrahvi alusel. «Hetkel viiakse läbi esmaseid menetlustoiminguid võimalike asitõendite kogumiseks ja teo toime panijate tuvastamiseks,» lisas ta.

Avaliku korra rikkumise puhul ootab teo toimepannud isikut rahatrahv kuni 400 eurot või arest.

«Surnuaial vandaalitsemine ja võõrastele haudadele agressiooni toetava sümboolika sidumine on ilmselge provokatsioon, mis häirib inimeste turvatunnet,» tõdes Jõhvi politseijaoskonna juht Andreas Kliimant, lisades, et nad reageerivad igasugusele provokatsioonile resoluutselt. 

«Sõjasümboolikal ei ole kohta meie avalikus ruumis ja selle eksponeerimine võib mõjuda provotseerivalt ning kujutada ohtu avalikule korrale.»

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma sõnas Elu24-le, et ajal, mil Georgi lindist on saanud vaenulik sõjasümboolika, ei saa selle kasutamist haudadel kuidagi heaks kiita. 

«Kindlasti võib viia alati võõrastele haudadele küünlaid ja lilli. Ka on ilus komme riisuda võõrastelt haudadelt sügislehed ja oksarisu, aga kasutada haudu kehtiva riigikorra vastaseks meeleavalduseks mistahes sümboolikat kasutades on ebaeetiline,» lisas Viilma.

Urmas Viilma
Urmas Viilma Foto: Andres Haabu

Kolmapäeval võttis riigikogu vastu vaenusümbolite keelamise eelnõu.

Seaduse alusel pole lubatud avalikult eksponeerida agressiooniakti, genotsiidi, inimsusevastase kuriteo või sõjakuriteo toimepanemisega seotud sümbolit neid tegusid toetaval või õigustaval viisil.

Sellise eest näeb seadus ette kuni 1200 euro suuruse trahvi või aresti. Kui sellise teo paneb toime juriidiline isik, on võimalik karistada kuni 32 000 euro suuruse trahviga. Loe pikemalt siit!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles